• Home
  • Новини
  • ДТЕК залишає шахтарів Добропілля без роботи, переклавши відповідальність на «Центренерго»
ДТЕК залишає шахтарів Добропілля без роботи, переклавши відповідальність на «Центренерго»

ПАТ «Центренерго» вважає неприхованим шантажем дії холдингу ДТЕК щодо державної енергогенеруючої компанії. Як нам стало відомо, 4 серпня 2020 року ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» направив на ім’я голів профспілок вугільної галузі Донеччини заяву, у якій попереджує про можливість відновлення простою шахт, покладаючи всю відповідальність за ситуацію на ПАТ «Центренерго».

У листі йдеться про начебто невиконання з боку «Центренерго» договору з ТОВ «Д.Трейдінг» та неоплату за поставлені у липні нібито 35 тисяч тон вугільної продукції. При цьому зазначається, що «єдиним споживачем палива, яке видобувається шахтарями «Добропіллявугілля» є ПАТ «Центренерго».

У відповідь на такі дії ПАТ «Центренерго» офіційно заявляє, що обсяги поставок у липні склали лише 26 357 тон вугільної продукції, із яких половина – в останні дні місяця. При цьому, умовами договору було передбачено постачання 100 тисяч тон. Враховуючи таку слабку динаміку і спостерігаючи невиконання умов договору з боку ТОВ «Д.Трейдінг», ПАТ «Центренерго» було змушене отримувати вугілля від інших постачальників, а саме - державних видобувних підприємств. Ця обставина безумовно накладала на ПАТ «Центренерго» зобов’язання першочергової оплати за отримане вугілля саме державним шахтам – реальним постачальникам того періоду. Відтак, упродовж липня 2020 року державним вугільним шахтам були виплачені 236 млн грн замість попередньо запланованих 120 млн грн. На рахунки ТОВ «Д.Трейдінг» ПАТ «Центренерго» вже перерахувало 13 мільйонів 172 тисячі гривень. Також ми звернулися до представників ДТЕК із офіційним листом, де підтверджуємо свої наміри щодо виконання умов Договору в частині оплати.

Крім цього, хочемо нагадати, що шахти ДП «Добропіллявугілля» перебувають у довгостроковій оренді холдингу ДТЕК. Цілком очевидно, що перед укладанням цього договору оренди менеджментом ДТЕК були зроблені відповідні економічні розрахунки. Водночас, ПАТ «Центренерго» нічого не відомо про те, що ці розрахунки враховували потужності і споживання державної енергогенеруючої компанії. Особливо беручи до уваги той факт, що встановлена потужність ПАТ «Центренерго» у шість разів менша за сумарну потужність холдингу ДТЕК, а ПАТ «Центренерго» при цьому є єдиним споживачем вугілля, яке добувається державними підприємствами.

Тому вважаємо спробу перекласти помилки менеджменту ДТЕК на ПАТ «Центренерго» щонайменше некоректними, а звернення до профспілок вугільної галузі – шантажем.

Офіційно відомо, що наразі ДТЕК проводить активні перемовини з Фондом державного майна України про розірвання договору оренди шахти «Добропіллявугілля». Крім того, в інформаційному просторі з’явилися дані про купівлю ДТЕК електроенергії, виробленої НАЕК «Енергоатом», замість того, щоб завантажити роботою власні вугільні теплоелектростанції та дати роботу шахтарям.

Бажання ДТЕК вести прибуткову діяльність на енергетичному ринку Україну зрозуміле. Однак, вважаємо неприпустимим робити це коштом державної енергогенеруючої компанії ПАТ «Центренерго», перекладаючи на нас соціальні та фінансові зобов’язання приватного інвестора, та залишаючи своїх шахтарів напризволяще.

Звертаємося до шахтарів та голів профспілок вугільної галузі із проханням не реагувати на провокації. ПАТ «Центренерго» виконує свої зобов’язання перед вітчизняними вугледобувними підприємствами і продовжить це робити. Ми також сподіваємося на підтримку з боку уряду України та захист інтересів державної енергогенеруючої компанії ПАТ «Центренерго» від шантажу з боку ДТЕК.