• Home
  • Новини
  • Генерація на газі сьогодні в інтересах як підприємства, так і держави
Генерація на газі сьогодні в інтересах як підприємства, так і держави

ПАТ «Центренерго» постійно здійснює моніторинг ринку паливно-енергетичних ресурсів, як в України, так і за кордоном для пошуку можливості зниження собівартості виробництва електричної та теплової енергії на ТЕС Товариства.

Враховуючи суттєве здешевлення природного газу, Товариством було прийняте рішення щодо тестового опробування роботи газомазутного та пиловугільного енергообладнання ТЕС із використанням газоподібного палива.

Результат тестової роботи на газі показав значний позитивний економічний ефект. Так, при поточних цінах на природний газ паливна складова собівартості одного кіловата електричної енергії складає до  85 коп./кВт.год. в залежності від електростанції і розміру блоків (потужністю 200МВт або 300МВт).

В той же час, при поточній середній ціні вугілля паливна складова собівартості одного кіловата електроенергії зростає до 120 коп./кВт.год.

Виходячи з вищевикладеного, робота на газу суттєво зменшує собівартість виробленої ПАТ «Центренерго» електроенергії.

Враховуючи волатильність ринку електроенергії за останні півроку, Товариство однозначно розуміє, що зменшення собівартості власної електроенергії є ключовою задачею безперебійного функціонування компанії в цілому.

Використання природного газу, крім економічного ефекту у вигляді зниження собівартості електроенергії, включає також технічний ефект.

Зокрема підвищення надійності роботи та збільшення довговічності (терміну служби) енергетичного обладнання, та розширення діапазону маневрування устаткуванням без його зупину, що є важливим чинником для гнучкої та стабільної роботи ОЕС України, особливо в умовах стрімкого збільшення обсягу електроенергії з відновлювальних джерел.

Крім того, використання природного газу на ТЕС Товариства має також значний екологічний ефект у вигляді зменшення викидів діоксиду сірки, оксидів азоту, діоксиду вуглецю.

Як показали проведені розрахунки, на сьогоднішній день існує беззаперечна економічна доцільність та ефективність від збільшення в паливному балансі Товариства природного газу, що згідно із повідомленнями ЗМІ було також підтверджено в.о. Міністра енергетики Ольгою Буславець під час проведення 12.06.2020 р. брифінгу у приміщенні Міністра енергетики України.