ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ЗМІЇВСЬКОЇ ТЕС В УМОВАХ КАРАНТИНУ

Зміївська ТЕС – один із стратегічно важливих об’єктів Харківської області, який виробляє електричну енергію для Об’єднаної енергосистеми України та забезпечує теплом свій населений пункт-супутник смт Слобожанське.

З уведенням Кабінетом міністрів України загальнонаціонального карантину підприємство продовжує працювати в штатному режимі, прийнявши комплекс превентивних заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції та мінімізацію ризиків поширення інфекції на підприємстві.

З моменту оголошення карантину, за інформацією заступника директора з охорони праці та цивільного захисту Зміївської ТЕС Снурнікова Сергія Петровича, на електростанції (далі – ТЕС) вжиті всі можливі заходи для збереження здоров’я та працездатності персоналу теплової електростанції, задля забезпечення надійної та безпечної роботи енергетичного обладнання.

Від нього ми детальніше і дізналися про організацію роботи теплової електростанції в умовах карантину:

Під час розмови, Сергій Петрович розповів, що на підставі Постанови Кабінету міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширення на території України коронавірусу COVID-19», наказу ПАТ «Центренерго» від 16.03.2020 року №8 «Про посилення режиму безпеки Товариства на період проведення карантину», рекомендацій МОЗ України, головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації, Зміївської районної державної адміністрації та Комсомольської селищної ради, на Зміївській ТЕС розроблено план профілактичних заходів щодо протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції. Так з метою координації роботи на електростанції, наказом по підприємству від 16 березня  2020 року №344 «Про посилення карантинних заходів, пов’язаних з запобіганням поширенню коронавірусу» створено Оперативний штаб із керівного складу підприємства.

Розроблені плани реагування на інфекційні спалахи, а саме: заміщення працівників у разі збільшення кількості відсутніх працівників на робочих місцях через їх хворобу, проводиться моделювання введення в дію розробленого плану з метою виявлення недоліків та їх виправлення.

На час карантину заборонено проведення масових заходів, нарад, навчальних заходів, екскурсій на підприємство. Скасовані відрядження персоналу ТЕС.

Організовано посилений щоденний контроль фізіологічного стану персоналу протягом робочого дня (зміни). Щоденно керівники структурних підрозділів доповідають головному інженеру про стан захворюваності персоналу в підрозділі.

Проводиться щоденний температурний скринінг на прохідних до початку роботи.

П. - Якщо під час вимірювання температури виявлено особу, температура якої перевищує 37 градусів?

В. – Працівники, у разі виявлення підвищеної температури або з ознаками респіраторних захворювань, не допускаються до роботи. Їм надаються рекомендації по зверненню до сімейного лікаря. До речі, працівникам надано інформацію як діяти у випадку виникнення симптомів захворювання.

П. - Чи забезпечується персонал засобами індивідуального захисту (ЗІЗ)?

В. - Так, звісно, персонал забезпечується засобами індивідуального захисту. За підтримки адміністрації ПАТ «Центренерго» та Ради профкомів, адміністрації Зміївської ТЕС виділяються додаткові кошти на придбання ЗІЗ та дезінфікуючих засобів.

Працівникам проведено навчання, як користуватися засобами захисту органів дихання (масками, респіраторами), застосовувати дезінфікуючи засоби для рук. Ведеться постійний контроль за дотриманням персоналом захисних заходів.

П. - Розкажіть, як проводиться дезінфекція службових та виробничих приміщень?

В. - Посилено режим прибирання та дезінфекції, у виробничих приміщеннях, закріплених за цехами, відділами електростанції, в тому числі сходових клітинах, майстернях, кабінетах,  в місцях загального користування щодня проводиться вологе прибирання і протирання всіх контактних поверхонь, до яких часто торкаються (перил, дверних ручок, робочих столів та інших предметів) з дезінфікуючими засобами.

Проводиться провітрювання побутових і виробничих приміщень на протязі не менш 30 хвилин до початку робочого дня, в обідню перерву і за 30 хвилин до закінчення робочого дня (зміни).

П. - Якщо працівник відчує нездужання під час робочої зміни. Куди йому звертатися?

В. – У Зміївської ТЕС на території є здоровпункт, медичний персонал здоровпункту знаходиться в режимі постійного чергування. Персонал здоровпункту забезпечений засобами індивідуального захисту та приборами для вимірювання температури. Також постійно чергує автомобіль швидкої допомоги.

Про кількість звернень персоналу за медичною допомогою до здоровпунку на протязі зміни, щоденно вранці черговий фельдшер надає інформацію мені або іншому заступнику директора, у разі виявлення випадків, що потребують госпіталізації – повідомляє негайно.

П. - На робочу зміну оперативний персонал ТЕС завозіть автобусами? Чи проводиться дезінфекція пасажирського транспорту. Як і коли?

На це питання нам відповів заступник директора Зміївської ТЕС з транспортного забезпечення Дьяченко Юрій Михайлович:

В. – Ми використовуємо автотранспорт електростанції. Водій транспортного засобу (автобусу) автотранспортного цеху електростанції, за умови обов’язкового використання засобів індивідуального захисту, проводить дезінфекцію салону автобусу. За допомогою розпилювача проводить оброблення дверей, сидінь, поручнів та кабіни для сидіння водія, а також обробляє підлогу дезінфікуючими засобами.

Дезінфекція проводиться одразу після повернення службового транспорту з рейсів, тобто – 2 рази на добу. Вранці після рейсу, аби пасажири під час наступного рейсу були в безпеці, а потім дезінфікують автобуси ввечері, після рейсу - після повернення на територію автотранспортного цеху.

Далі ми продовжили бесіду з Сергієм Петровичем.

П. - Чи відбувається інформування працівників щодо особливостей карантинного режиму та норм поведінки в умовах карантину?

В. - Постійно проводиться роз’яснювальна робота з персоналом, під час проведення інструктажів. Організовано транслювання повідомлень щодо необхідності дотримання правил санітарної гігієни, заходів попередження зараження коронавірусом через об’єктові радіоприймачі та друкування в газеті електростанції «Енергетик», наглядної інформації - плакатів щодо заходів по попередженню зараження коронавірусом COVID-19, дій в разі виявлення ознак захворювання.

Доповню, крім названих заходів, також ведеться робота по визначенню осіб з числа працівників і членів їх сімей, які відвідували країни інфекційного ризику. Працівники не допущені до роботи, відправлені на самоізоляцію, встановлено режим профілактичного спостереження за ними.

Я переконаний, що особиста відповідальність кожного працівника Зміївської ТЕС дозволить нам гідно пройти період карантину.

Ми вперше, на Зміївській ТЕС запроваджуємо ряд таки не простих карантинних заходів, але сподіваємось дієвих, спрямованих на збереження життя та здоров’я кожного працівника електростанції, що є найголовнішим.

Разом ми подолаємо цей виклик і збережемо наш колектив.

Газета трудового колективу Зміївської ТЕС "Енергетик"