• Home
  • Новини
  • Ринок електроенергії та вугільна галузь: системні зміни, яких очікує українська енергетика
Ринок електроенергії та вугільна галузь: системні зміни, яких очікує українська енергетика

ПАТ «Центренерго» як державна енергогенеруюча компанія і фактично єдиний споживач вугілля державних шахт, виконує важливу соціальну функцію з підтримки вугледобувної галузі. Адже таким чином зменшує розміри дотацій для вуглевидобувних підприємств і навантаження на бюджет. Водночас, підтримка вугільної галузі і закупівля вугілля з державних шахт за ціною вище ринкової завдає нашій компанії великих збитків. При цьому навіть така ціна не покриває фактичної собівартості вітчизняного вугілля. Принципові пропозиції щодо системної модернізації галузі і комплексного рішення проблем теплової генерації ПАТ «Центренерго» вже надавало раніше. А тим часом, для вирішення оперативних та короткострокових завдань із підтримки галузі, ми звертаємося до державних банків за кредитом - цільовою кредитною лінією на розрахунки за вугілля. На жаль, навіть у державних банках комерційні інтереси перевищують державні. Але надія є - за поданням Фонду державного майна, за підтримки Міністерства енергетики та небайдужих до вугільної галузі народних обранців Антикризовий енергетичний штаб таки прийняв відповідне рішення.

Ще одна життєво важлива для енергосистеми, але збиткова для підприємств теплової генерації функція – маневрування для балансування енергосистеми України. У четвер, 30 липня, на засіданні Антикризового енергетичного штабу під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, керівники двох найбільших теплових генерацій – ДТЕК та «Донбасенерго» також заявили про те, що нинішня модель енергоринку створює збитки для теплової генерації та фактично знищує її. А це пряма загроза для всієї енергосистеми України, яка не зможе існувати без маневрових потужностей.

При цьому в інформаційному просторі продовжують з’являтися недолугі дописи про «спекуляції та надприбутки». Гадаємо, рішення Окружного адміністративного суду Києва на користь «Донбасенерго» за позовом до НКРЕКП про забезпечення позову і зупинення дії п.7 Постанови Національної комісії від 08.04.2020 р, № 766 дає юридичну відповідь на такі публікації.

Хто і навіщо при цьому намагається виставити державну енергогенеруючу компанію ПАТ «Центренерго» винуватцем кризи на енергетичному ринку – питання скоріше зі сфери державної безпеки.

Сподіваємося на реальні системні рішення з боку уряду та Антикризового енергетичного штабу, які допоможуть створити конкурентні, прозорі та справді ринкові умови на ринку електроенергії України.