• Home
  • Новини
  • Розрахунки за газ і вугілля держшахт на наступну зиму – керівник «Центренерго» просить Уряд зібрати наради
Розрахунки за газ і вугілля держшахт на наступну зиму – керівник «Центренерго» просить Уряд зібрати наради

Проблеми реструктуризації боргів та перспективи постачання вугілля державними шахтами у 2021-2022 р.р. – два основних питання, котрі озвучив 23 лютого на засіданні Антикризового енергетичного штабу під головуванням прем'єр-міністра України генеральний директор ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський.

Упродовж січня-лютого 2021 року на виконання рішень нарад в РНБО, Міністерстві енергетики та в Офісі Президента, з метою збереження енергетичної безпеки держави були включені в роботу додаткові блоки на ТЕС ПАТ «Центренерго» з використанням газу.       

Уже 2 березня «Центренерго» має розрахуватися з ТОВ «ГК «Нафтогаз трейдинг». Однак, враховуючи дебіторську заборгованість ДП «Енергоринок» у майже 1,5 мільярда гривень, що утворилася ще за старої моделі ринку, а також борг НЕК «Укренерго», який не може бути погашений через власну значну дебіторську заборгованість «Укренерго», вільних коштів для незапланованих витрат ПАТ «Центренерго» не має. А штрафні багатомільйонні санкції за контрактом знищать економіку ПАТ "Центренерго". Переговори з ТОВ «ГК «Нафтогаз трейдинг" про реструктуризацію  поки тривають. Між тим, питання боргів перед державними компаніями енергетичного сектору має системний характер і потребує вирішення на державному рівні.

Тому Олександр Корчинський звернувся до урядовців з проханням про проведення наради під головуванням Міненерго, за участі ПАТ «Центренерго», НАК «Нафтогаз», ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок» з метою напрацювання механізму реструктуризації.

Темою для другої наради, яку керівник ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський пропонує урядовцям зібрати за участю всіх зацікавлених сторін, є перспективи постачання тепловій генерації вже наступного опалювального сезону вугілля вітчизняного видобутку. Вже сьогодні важливо розуміти реальні ресурси державних вугледобувних підприємств і обсяги вугілля, якими вони гарантовано зможуть забезпечити потреби теплоелектростанцій. Адже подбати про покриття дефіциту державного вугілля іншими контрактами, в тому числі імпортом, на достатні для проходження осінньо-зимового періоду обсяги виробники електроенергії повинні вже зараз.