• Home
  • Новини
  • Співпраця науки і виробництва – успішний розвиток вугільних технологій
Співпраця науки і виробництва – успішний розвиток вугільних технологій

7 листопада Трипільську ТЕС з робочим візитом відвідали академік-секретар Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України, академік НАНУ Олександр Васильович Кириленко та старший науковий співробітник Інституту вугільних енерготехнологій Відділу процесів горіння та газифікації вугілля, кандидат технічних наук (Технічна теплофізика) Микола Володимирович Чернявський.

Під час зустрічі поважні гості разом з керівництвом електростанції обговорили питання ефективності використовуваних на підприємстві: технології заміщення антрациту імпортованим пісним вугіллям, роботу пилосистеми котлоагрегатів ТПП-210А блоків 300 МВт ст. №3 та №4 після реконструкції існуючих антрацитових котлоагрегатів і допоміжного обладнання енергоблоків 300 МВт з переведенням на пиловидне спалювання на ньому газового вугілля тощо.

Учасники зустрічі побували в машзалі, на блочних щитах №1 та №2, побачили обладнання ТпТЕС, переобладнані енергоблоки №3 та №4, детально ознайомилися з фактичним технологічним процесом спалювання вугілля та умовами праці котла в режимі спалювання газового вугілля, дізналися про результативність модернізації існуючих пальників та роботу конвеєрів.

Наприкінці робочої зустрічі гості відвідали Музей Трипільської ТЕС, де Олена Маняка познайомила їх з історією спорудження ТпТЕС, показала цікаві експонати та розповіла про сьогодення та побут енергетиків.

По завершенні екскурсії О.В. Кириленко розповів про свої враження від перебування на підприємстві в книзі відгуків Музею Трипільської ТЕС: «Щиро вражений тим, що побачив. Станція напрацювала величезний досвід з переходу від антрацитового вугілля. Це доцільно передати досвід на інші станції. Це могли зробити тільки сміливі, талановиті люди, що мають бажання покращувати роботу станції. Значною мірою це пов’язано з тісною співпрацею з Інститутом вугільних технологій НАН України. Бажаю успіхів та нових досягнень».

Довідково! 

О.В. Кириленко — визнаний вчений у галузі електроенергетики, Доктор технічних наук (1993 р.), професор (1996 р.), член-кореспондент НАНУ (1997 р.), академік НАНУ (2006 р.). Директор Інституту електродинаміки НАНУ (з 2007 р.), академік-секретар Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України (з 2015 р.). Олександр Кириленк відомий в Україні та за її межами своїми працями в галузі електроенергетики, які охоплюють широке коло питань, пов’язаних з підвищенням надійності та ефективності функціонування електроенергетичних об’єктів і систем. Проведені ним фундаментальні дослідження процесів функціонування електроенергетичних систем забезпечили розвиток теорії створення систем керування такими процесами, дозволили запропонувати принципи та методи побудови інтегрованих інформаційних керуючих систем та їхніх елементів і створити відповідні апаратні та програмні засоби.

За інформацією з сайту інституту електродинаміки НАНУ: «В даний час Олександр Васильович активно працює над розвитком теорії побудови інтелектуальних інформаційно-керуючих систем в електроенергетиці, орієнтованих на реалізацію основних положень концепції SmartGrid. Ним заснована наукова школа з моделювання режимів електроенергетичних об’єктів та створення інтелектуальних інформаційно-керуючих систем».


Дніпровський енергетик