• Home
  • Новини
  • «Центренерго» вкотре допомогло шахті «Надія». Хто допомагатиме «Центренерго»?
«Центренерго» вкотре допомогло шахті «Надія». Хто допомагатиме «Центренерго»?

Минуло всього два місяці відтоді, як гірники шахти «Надія» стукали касками під Офісом Президента України, і ось новий страйк.

Нагадаємо, наприкінці червня головною причиною свого протесту шахтарі «Надії»  назвали заборгованість перед ними ПАТ «Центренерго» - в розмірі усього 6 мільйонів гривень, тоді як борги самої шахти на той час становили близько 50 мільйонів гривень, із них 75% - по зарплатні.

Попри відверту маніпуляцію, «Центренерго» не лише повністю розрахувалося з «Надією», а й на прохання директора вугледобувного підприємства в липні уклало новий договір на постачання вугілля, щоб допомогти шахтарям вийти з простою навіть у ситуації, коли на ринку доступний більш дешевий та якісний ресурс.

Станом на серпень розрахунок «Центренерго» з шахтою «Надія» становить 100%, водночас відвантажень вугілля із цього видобувного підприємства в серпні не відбулось взагалі. Попри це, шахтарі вийшли на новий протест та знову заявили про багатомільйонні борги, що свідчить про відсутність будь-яких зрушень у системному вирішенні проблеми.

Доки Уряд шукає інструменти для дотування недержавної шахти, Міненерго вкотре звертається до «Центренерго» з проханням допомоги шахтарям. І держпідприємство цю допомогу знов надає.

Напередодні ПАТ «Центренерго», попри відсутність будь-яких зобов’язань перед шахтою «Надія», зробило перерахунок коштів гірникам за майбутні відвантаження.  При цьому, не маючи гарантій отримання оплаченого вугілля.

Водночас «Центренерго» хоче нагадати і наголосити, що жодне з прохань державної енергогенеруючої компанії до Міненерго та Уряду про надання кредитної лінії у державних банках на закупівлю вугілля в державних шахтах, про зміни ринку електроенергії без преференції приватним компаніям, про встановлення економічно обґрунтованих коефіцієнтів за балансування енергосистеми - почуті не були.

Можливо, каски справді дієвіші за розумні аргументи і обґрунтовані пропозиції.