• Home
  • Новини
  • З початку квітня ПАТ "Центренерго" сплатило державним шахтам понад 475 мільйонів гривень
З початку квітня ПАТ "Центренерго" сплатило державним шахтам понад 475 мільйонів гривень

З початку квітня ПАТ "Центренерго" сплатило державним шахтам понад 475 мільйонів гривень для забезпечення операційної діяльності і подальших відвантажень згідно укладених договорів, заборгованість перед державними вугледобувними підприємствами з боку ПАТ "Центренерго" відсутня. 

На сьогодні ПАТ  "Центренерго" є єдиним споживачем вугілля державних шахт і за прямими контрактами викуповує майже весь обсяг їх видобутку. 

Попри це, нинішня закупівельна ціна вугілля – 1650 грн/т — не дає ПАТ "Центренерго" можливості вийти на рівень рентабельності. Водночас приватні компанії теплової генерації мають ефективні вугільні підприємства, які забезпечують економічно ефективну генерацію з конкурентною собівартістю.

Розв'язання цієї проблеми є необхідною передумовою для ефективної роботи та максимізації бюджетних надходжень у ході майбутньої приватизації підприємства. Передумовою для цього стане створення  вертикально інтегрованої компанії шляхом об’єднання ПАТ "Центренерго" з перспективними державними шахтами.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 жовтня  2020 року №1215-р міжвідомчою робочою групою проводився камеральний аналіз та фізичний об’їзд державних вугледобувних підприємств України з метою визначення їх потенціалу для створення акціонерного товариства за участю державних шахт та  ПАТ “Центренерго”. Аналіз показав відсутність ефективних вугледобувних підприємств, спроможних постачати вугілля за ціною, що відповідає потребам теплової генерації ПАТ «Центренерго».

Робочою групою встановлюються критерії відбору підприємств. На сьогодні підприємства розробляють бізнес-плани з необхідним обсягом інвестицій для досягнення ефективної роботи, що потребує ринок теплової генерації. Наразі ПАТ «Центренерго» потребує (згідно Розпорядження) до 4,2 млн тонн товарної вугільної продукції марки «Г» на рік. 

Проєктна потужність державних шахт складає 32,6 млн тонн на рік при фактичному обсязі видобутку 4,7 млн тонн/рік, що говорить про збитковість та неефективність робити вугледобувних підприємств та необхідність дотацій з державного бюджету.

Тому створення вертикально інтегрованої компанії шляхом об’єднання ПАТ "Центренерго" з перспективними державними шахтами та за умов залучення достатнього об’єму інвестицій для модернізації дозволить забезпечити ефективну роботу як генерації Центренерго, так і державних шахт в єдиному комплексі.

Така модель включення вугільних підприємств до складу вертикально інтегрованої компанії з ПАТ «Центренерго» дозволить зробити компанію привабливою для потенційного інвестора у ході майбутньої приватизації, а також створити можливості для роботи шахтарів, своєчасної виплати заробітних плат та розв'язання соціальних проблем шахтарських колективів.