• Home
  • Новини
  • З якими цінами «Центренерго» виходить на аукціон: відповідь на маніпуляції у ЗМІ
З якими цінами «Центренерго» виходить на аукціон: відповідь на маніпуляції у ЗМІ

Враховуючи хибні висновки, які могли скластися через відверто маніпулятивні заголовки і вибірково зіставлені факти у деяких українських ЗМІ щодо аукціону із продажу електроенергії від 14 серпня, ПАТ «Центренерго» вважає необхідним спростувати закиди і пояснити основні важливі аспекти своїх дій.

 

Передусім - некоректне і відверто непрофесійне твердження про начебто продаж одному-двом великим трейдерам усього об’єму виставленої на аукціон електроенергії за ціною 1,07 коп/КВтг. Насправді на вказаному аукціоні відбувся продаж 11 лотів різного об’єму різним контрагентам за різними цінами. Зокрема, 2100 МВтг пікових навантажень були виставлені на аукціон за стартовою ціною 2150 грн/МВтг. І після тривалих торгів були викуплені у лотах різних обсягів за ціною від 1350 грн/МВтг (обсяг лоту - 12 МВтг), 1272 грн/МВтг (обсяг лоту – 20 МВТг)  до 1220 грн/МВтг (обсяг лоту – 2050 МВтг).

 

Для коректного порівняння, на аукціоні 20 серпня Укргідроенерго стартувало з 1600 грн/МВтг, при цьому продавши загалом 300 МВтг пікових навантажень за середньозваженою ціною 1239 грн/МВтг.

 

Зауважимо, середньозважена ціна проданих пікових навантажень ПАТ «Центренерго» склала 1222 грн/МВтг – це лише на 17 грн дешевше на 1 МВтг (або на 1,7 коп на 1 КВтг), при цьому обсяг проданої нами електроенергії більший у 7 разів.

 

Завдяки отриманому гарантійному забезпеченню ПАТ «Центренерго» вже до кінця місяця завершить розрахунки з державними шахтами. Що і стало основною причиною виходу на аукціон. Зокрема, 216 мільйонів гривень уже перераховані державним вугледобувним підприємствам 19 серпня, ще 115 мільйонів – сьогодні, 21 серпня.

 

Крім того, обсяг електроенергії на період до кінця року гарантує навантаження енергоблокам наших ТЕС, а відтак - теплопостачання містам, які обігріваються від станцій.

 

Вкотре наголошуємо, що зробити теплову генерацію не збитковою допоможе виконання державою двох умов: зниження ціни на вугілля державних шахт до ринкової, що дозволить знизити собівартість одиниці електроенергії, та встановлення рівних прозорих умов на ринку електроенергії, що виключить маніпуляції на користь однієї приватної структури. Передусім це стосується ринку двосторонніх договорів, на якому виходити на аукціон зобов’язані лише державні енергетичні компанії. Тоді як умови договорів приватних компаній залишаються прихованими і дозволяють продовжувати маніпуляції як на ринку, так і в інформаційному просторі.