На Трипільській ТЕС розпочато повномасштабну реконструкцію енергоблока № 2

14.01.2013

На Трипільській ТЕС завершено роботи з підготовки до виконання реконструкції енергоблока № 2. На станції буде проведена велика за складністю та обсягами робота. Реконструкція такого масштабу виконується вперше на українських теплових електростанціях за період незалежності країни. З 1 січня 2013 року енергоблок відключений від електричної мережі ОЕМ України і виведений з експлуатації для проведення технічного переоснащення і реконструкції основного і допоміжного обладнання, відповідно до наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 253 від 20.04.2012.

Енергоблок № 2 був введений в експлуатацію в 1970 році і в даний час відпрацював більше 276 тис. годин. До його складу входять двокорпусний прямоточний паровий котел ТПП-210А, парова турбіна К-300-240, генератор ТГВ-300 і блоковий трансформатор ТДЦ-400000/330.

На енергоблоці заплановано виконати великий комплекс робіт, що включає в себе модернізацію котлоагрегату і турбоагрегату з допоміжним котельним і турбінним обладнанням, модернізацію генератора із системою збудження і допоміжним електричним устаткуванням, заміну системи контролю і управління на сучасну АСУ ТП, ремонт електрофільтрів і спорудження сіркоочисної установки.

Проектом передбачається впровадження низки нових прогресивних технічних рішень. На котлоагрегаті встановлюються нові пилогазомазутні пальники з метою оптимізації топкового процесу і підвищення якості спалювання палива. Котел обладнується паро-паровими теплообмінниками, які підвищують маневреність блоку і забезпечують якісне регулювання параметрів пари. Водяний економайзер замінюється новим, із зменшеним ерозійним золовим зносом. Реконструкції будуть піддані також пилесістеми котла.

У процесі модернізації планується установка турбоагрегату К-325-23, 5, що має покращені техніко-економічні показники. Конструктивні особливості турбіни забезпечують надійність її роботи в режимах пуску блоку з різних теплових станів. Новий турбоагрегат, а також заміна допоміжного обладнання турбінної установки дозволить розширити діапазон навантажень енергоблоку і поліпшить економічність роботи обладнання.

Важливим результатом майбутньої реконструкції стане повна заміна існуючої системи контролю і управління, автоматичного регулювання і захисту енергоблока на нову АСУ ТП, реалізовану з використанням сучасних мікропроцесорних та інших технічних засобів, що дозволить суттєво оптимізувати роботу персоналу та підвищити ефективність енергоблоку.

Особливу увагу на Трипільській ТЕС приділяють питанням охорони навколишнього середовища. У ході реконструкції буде виконано комплекс робіт, спрямованих на досягнення нормативних величин окислів сірки і твердих частинок у димових газах, що включає в себе капітальний ремонт електрофільтрів і будівництво сіркоочисної установки.

Слід підкреслити, що основне устаткування для реконструкції енергоблоку № 2 Трипільської ТЕС вироблено на українських підприємствах. Устаткування котлоагрегату виготовлено на ТОВ «Котлотурбопром», ВАТ «Турбоатом» поставив турбіну К-325-23, 5, турбогенератор ТГВ-330-2МУЗ - продукція ДП «Електроважмаш». Обладнання повномасштабної АСУ ТП і будівельно-монтажні роботи для її впровадження на енергоблоці виконуються ПАТ «НВП «Радій».

Передбачається, що в результаті реконструкції встановлена потужність енергоблока збільшиться з 300 МВт до 325 МВт, питома витрата палива знизиться на 10%, буде забезпечено спалювання вугілля марки АШ без підсвічування в діапазоні навантаження 80-100%. Реконструкція блоку продовжить ресурс його роботи на 15-20 років.

Запланована сума інвестицій у проект технічного переоснащення енергоблока № 2 складе 1138 млн. грн. Термін виконання реконструктивних робіт становить 18 місяців, введення енергоблока в промислову експлуатацію після закінчення будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт очікується у серпні 2014 року.