Музей – віха між минулим і майбутнім

21.01.2013

Підприємство, як і людина, старіє, тож потужна Трипільська ТЕС нині потребує модернізації. Так співпало, що саме з початком реконструкції станції збіглась у часі ще одна подія - відкриття музею підприємства.

Справжнім подарунком для тих хто будував місто Українка і теплову електростанцію стало відкриття 24 грудня 2012 року у адміністративному корпусі Трипільської ТЕС музею.

У ході урочистостей генеральний директор ПАТ "Центренерго" Олександр Чмиренко зазначив, що ця подія є логічним завершенням року. Музей це те місце, куди будуть приходити на екскурсіїї, аби дізнатися про історію будівництва електростанції. Кожен може прийти і подивитися - який внесок він вніс у розвиток підприємства. Кожен працівник знайде тут своє відображення. Адже всі ми розуміємо, що той хто не памятає свою історію - не має і майбутнього.

Міський голова Українки Павло Козирєв привітав всіх присутніх з відкриттям музею і підкреслив, що станція і місто нерозривні, записано багато сторінок їхньої історії, а ще більше буде закарбовано їх у майбутньому.

– Сьогоднішня подія, - сказав на урочистому відкритті музею Трипільської ТЕС її директор Петро Кравець, - є символічною, адже саме зараз, з початком реконструкції енергоблока № 2, стартує нова історія нашого підприємства. Але не може зникнути безслідно вся попередня його історія, адже, в першу чергу, вона пов’язана з тисячами людей, причетними до будівництва, введення в експлуатацію і більш, ніж 40-річної роботи станції.

Саме тому основною ідеєю і принципом новоствореного музею буде те, що кожна людина, яка працює або працювала чи просто причетна до станції, хоча б один рядок, але має бачити про себе в історії станції.

– А взагалі за планом музей складатиметься з 4-х відділів, - пояснив директор П.Кравець, - 1-й - це історія створення підприємства. Є багато людей, які знають, як тут все будувалося, тому перше завдання, щоб ці спогади не зникли безслідно, а дійшли до нових поколінь. І для цієї відповідальної місії буде працювати завідуюча музею Олена Володимирівна Маняка. Хотілося б зауважити, що це людина не звичайна, а з високим рівнем підготовки. Олена Володимирівна – магістр-бібліограф і бібліотекар, вже 9 років працює в Київському обласному археологічному музеї, де за ці роки пройшла шлях від екскурсовода до завідуючої екскурсійним відділом. Тому можна не переживати за якість екскурсій, що проводитимуться.

2-ий розділ, на відміну від першого, буде присвячений саме людям, які залишили свій слід в історії Трипільської ТЕС. Буде висвітлено якнайкраще: хто працював, коли працював, здобутки й труднощі.

3-ій розділ присвячуватиметься нашій історичній землі, на якій ми маємо честь жити та працювати.

4-ий - це обов’язково перспективи і те, що ми плануємо зробити. Він інформуватиме про основні напрямки роботи та розвитку електростанції.

Мелодійним було вітання жіночого хору “Наддніпряночка,” після якого всі присутні мали змогу відвідати нововідкритий музей, послухати коментарі директора музею О. Маняки. Важливі сторінки минулого і сьогодення знайдуть своє відображення у музейних експонатах. Створити його - справа благородна і непроста. Кожен бажаючий може долучитися до наповнення музею новими експонатами.

Побажаємо нововідкритому музею успішного функціонування та змістовного наповнення!

За матеріалами телевізійної компанії міста Українки "ДНІ-ПРО"
та газети Трипільської ТЕС "Дніпровський енергетик"