Новий турбогенератор доставлений на Трипільську ТЕС

30.01.2013

Роботи з реконструкції енергоблока № 2 тривають на Трипільській ТЕС та з кожним днем набирають обертів. Вже проведені всі підготовчі роботи на блоці. Протягом перших 3-х місяців буде демонтуватися застаріле обладнання. На сьогодні понад сімдесят відсотків необхідного для реконструкції обладнання вже надійшло на станцію, тобто практично забезпечена матеріальна частина нинішніх і майбутніх робіт.

У минулу п'ятницю на Трипільську ТЕС був доставлений багатотонний генератор змінного струму ТГВ-330, який замінить генератор ТГВ-300, що відпрацював свій ресурс, і дозволить підвищити потужність енергоблоку до 325 МВт. Це саме великогабаритне обладнання  для нинішнього проекту реконструкції.

Турбогенератор був виготовлений на харківському державному підприємстві заводі «Електроважмаш», одному з найбільших в Україні виробників енергетичного обладнання. Загальна вага агрегату у зборі становить 355 тонн. Його основна частина - статор генератора вагою близько 250 тонн - транспортувалася з Харкова за допомогою спеціального залізничного 20-вісного транспортера зчленованого типу німецької фірми «МАN» з несучими консолями і гідравлічними пристроями для безконтактного вивантаження. При цьому власна вага транспортера з елементами кріплення становила 203 тонни. Спеціальний розрахунок маршруту, режиму і швидкості руху локомотива дозволив доставити вантаж на станцію відповідно до встановлених термінів.

Контракт із заводом-виробником на виготовлення турбогенератора для реконструкції енергоблоку був підписаний в 2011 році. Роботи з виготовлення агрегату тривали близько 9 місяців. Повністю виготовлення генератора було завершено у грудні минулого року.

Агрегат належить до модернізованої серії турбогенераторів. На сьогоднішній день завод виготовив всього 9 машин цього типу. Потужність генератора складає 330 МВт. Новий генератор буде укомплектований системою теристорного збудження виробництва компанії АВВ типу UNITROL 6800.

Монтаж турбогенератора на наявний фундамент і випробування на номінальному навантаженні будуть здійснюватися після необхідного комплексу пуско-налагоджувальних робіт у складі блоку.