Енергетики обговорили проблеми діагностики обладнання ТЕС і продовження термінів його експлуатації

1.03.2013

Питання надійності роботи генеруючого обладнання теплових електростанцій стали особливо актуальні на даний час, враховуючи, що на сьогоднішній день в Україні 92% енергоблоків ТЕС відпрацювали свій розрахунковий ресурс (100 тис. годин). 81 енергоблок або більше 70% обладнання парку енергоблоків перевищили визнану у світовій енергетичній практиці межу граничного ресурсу та межу фізичного зносу. Продовження гарантованого безпечного терміну експлуатації обладнання стало основною темою науково практичної конференції «Діагностування і продовження терміну експлуатації елементів енергетичного обладнання теплових електростанцій», яка проходила 27 лютого 2013 у м. Українка Київської області на території Трипільської ТЕС ПАТ «Центренерго».

Організаторами конференції виступили Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, НАК «Енергетична компанія України» та ПАТ «Центренерго».

У роботі конференції взяли участь представники теплових електростанцій України, профільних науково-дослідних інститутів, університетів, Національної академії наук України, НДІ Російської Федерації, проектно-конструкторських та пусконалагоджувальних організацій, Держгірпромтехнагляду і органів Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж.

Відкрив конференцію, окреслюючи пріоритети і важливість порушеної теми, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Михайлович Чех. Він зазначив, що сьогоднішній стан обладнання ТЕС потребує належного контролю і дуже важливо на даному етапі розробити нові достовірні методики оцінки прогнозування ризиків та залишкового ресурсу експлуатації обладнання, підкресливши необхідність врахування вже напрацьованого досвіду в частині дослідження металу і термінів його служби.

Присутні обговорили норми і вимоги методик, діючої нормативної документації та технології діагностики обладнання з урахуванням забезпечення промислової безпеки, сформулювали основні проблеми визначення його технічного стану. Енергетики та металознавці підкреслили нагальність і актуальність перегляду галузевих стандартів і правил з контролю та дослідження робочого металу з урахуванням напрацювання і нових технологій.

За підсумками конференції учасники вийшли з пропозицією ініціювати перегляд чинних нормативно-технічних документів щодо діагностики, контролю, продовженню терміну служби металу обладнання ТЕС з урахуванням їх сьогоднішнього стану і досвіду підприємств атомної енергетики.

Враховуючи, що основою електроенергетичної системи України ще довгий час будуть залишатися теплові електростанції, питання безпеки їх експлуатації з урахуванням ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру будуть носити пріоритетний характер.