Розпочалося спорудження системи сіркоочищення на другому енергоблоці Трипільської ТЕС

2.08.2013

З  липня цього року на Трипільській ТЄС приступили до будівництва нового  екологічного об’єкта - установки сіркоочищення димових газів. Зведення сіркоочисної установки передбачено техніко-економічним обґрунтуванням технічного переоснащення та реконструкції  енергоблока №2 Трипільської ТЕС та схвалено розпорядженням Кабінету  Міністрів України.

Враховуючи важливість даного проекту для збереження навколишнього середовища, а також відсутність досвіду будівництва подібного роду установок в Україні,  подія закладання фундаменту даної споруди стала важливою віхою, символічним кроком, що почав відлік життя нової, в майбутньому більш екологічної та чистої станції. Разом з фундаментом було закладено і символічне послання нащадкам у так званій капсулі часу.

Роботи виконує генеральний підрядник ТОВ "Демз-інжиніринг". "Це буде комплекс споруд, що включає в себе: реактори для очищення димових газів від сірки і силоси для кінцевого продукту, тобто відходів, які можна буде в подальшому використовувати в будівництві та рукавний фільтр ", - розповів Андрій Юрченко - заступник директора ТОВ "Демз-інжиніринг".

Запрацювати нова сіркоочистка має фактично через рік, 15 серпня 2014 року.

- Україна все-таки рухається до Європи, виконуючи при цьому усі свої зобов'язання, в тому числі щодо виробництва екологічно чистої електроенергії, - висловив на заході  свою думку директор ТпТЕС Кравець Петро Павлович.

Довідково.

Проектом передбачається впровадження пілотної сіркоочистки за напівсухим методом, що дозволить довести викиди забруднюючих речовин у вигляді золи та сірки до рівнів, визначених наказом Мінприроди від 22.10.2008 № 541 та, відповідно, європейських нормативів шляхом:
- спорудження рукавного фільтра з доведенням концентрацій золи у викидах до 50 мг/м3;
- спорудження сіркоочисної установки, що забезпечуватиме десульфуризацію димових газів на рівні не менше 95 % або доведення концентрацій діоксидів сірки до 400 мг/нм3.

За інформацією „Дніпровський енергетик”,
видання ПАТ "Центренерго" Трипільська ТЕС