Підведено підсумки змагань професійної майстерності оперативного персоналу ТЕС Центренерго і ДТЕК Східенерго

22.11.2013 Завершилися змагання між командами теплових електростанцій ПАТ «Центренерго» і ТОВ «ДТЕК Східенерго», які проходили протягом чотирьох днів на базі «Спеціалізованого центру підготовки кадрів» (ДП СЦПК ) в місті Українка Київської області.

Процедурі нагородження передувала наполеглива боротьба між кращими представниками оперативного персоналу Зміївської, Трипільської, Зуївської та Луганської ТЕС. Кожен бал міг стати вирішальним, тому що рівень професійної майстерності всіх команд був дуже високий і на багатьох етапах оцінки були однаково максимальними.

Повною мірою продемонструвати свою майстерність вдалося командам Луганській та Трипільської ТЕС, за що їм і були присуджені перші місця у загальнокомандному заліку серед станцій з блоками 200 МВт і 300 МВт відповідно.

Суддівська колегія визначила також кращих за професією в індивідуальному заліку. Перше місце в номінації «Кращий машиніст енергоблока 200 МВт» зайняв Ківа Євген Васильович (ЛуТЕС). «Кращим машиністом енергоблока 300 МВт» став Пономаренко Сергій Юрійович (ТпТЕС). У номінації «Кращий старший машиніст енергоблока 200 МВт» переміг Щербак Андрій Миколайович (ЗмТЕС). Звання «Кращого старшого машиніста енергоблока 300 МВт» присуджено Двірному Олександру Вадимовичу (ТпТЕС).

Перше місце в номінації «Кращий начальник зміни котлотурбінного цеху енергоблоків 200 МВт» зайняв Доронін Віталій Володимирович (ЗмТЕС). «Кращим начальником зміни котлотурбінного цеху енергоблоків 300 МВт» став Шеремет Павло Миколайович (ТпТЕС).

Михальова Олена Федорівна (ТпТЕС) стала «Кращим начальником зміни хімічного цеху». «Кращим начальником зміни електричного цеху» визнано Скорітченко Олексія Вікторовича (ЛуТЕС). Зі значною перевагою перемогу в номінації «Кращий начальник зміни цеху теплової автоматики і вимірювань» здобув Гаркуша Анатолій Володимирович (ТпТЕС). Вищі бали і звання «Кращого начальника зміни станції» отримав Назаров Володимир Олександрович (ЛуТЕС).

Найбільший інтерес викликали загальнокомандні тренування. Кращий результат на комплексному тренажері КТ- 300 показав експлуатаційний персонал Трипільської ТЕС, який відпрацьовував ситуацію з посадкою станції на «нуль» при частковому збереженні власних потреб з неповнофазним відключенням В-330 кВ ТГ-4 при виведенні в ремонт другій системі шин 330 кВ. У командному тренуванні на комплексному тренажері КТ-200 перше місце посіла команда Луганської ТЕС, яка відпрацьовувала дії оперативного персоналу при посадці станції на «нуль» без втрати власних електричних потреб і підйом станції з «нуля ». Крім того усіма командами програвалися тренування з ліквідації аварійних ситуацій.

«Переможці визначені, але переможених сьогодні немає , - зазначила директор ДП СЦПК Пилипенко Ольга Олександрівна, підбиваючи підсумки змагань, - адже метою змагань було виявити наявність вузьких місць у підготовці оперативного персоналу та вдосконалювати професійну майстерність».

«Змаганнями я задоволений, тому що вони дають додаткові навички в командних взаємовідносинах, дозволяють розкрити свої можливості, витягти знання з самих глибин пам'яті, які далеко не завжди застосовуються в щоденній роботі», - поділився враженнями від змагань начальник зміни Луганської ТЕС Володимир Назаров.

«Враховуючи найважливішу роль підготовки персоналу електростанції в стабільній, економічній, безаварійній роботі енергогенеруючого обладнання, ми приділяємо велику увагу навчанню та підвищенню кваліфікації працівників ТЕС. Ці змагання, що стали вже традиційними для Центренерго, дозволяють енергетикам перевірити свої знання, дають можливість обмінятися професійним досвідом. Число учасників зростає . Сьогодні до нас приєдналися дві ТЕС ДТЕК Східенерго. А це означає , що професійна підготовка працівників галузі буде підвищуватися. Для теплової електроенергетики це дуже важливо, оскільки всі експлуатоване обладнання це об'єкти з підвищеним рівнем небезпеки і помилки неприпустимі» , - коментує проведені змагання заступник директора технічного з експлуатації ПАТ«Центренерго» Колесніков Сергій Іванович.

Сьогодні учасники змагань роз'їхалися по своїх містах, але вже завтра кожен зможе зробити свої висновки та провести роботу над помилками. Організаторам належить вдосконалити завдання й методики проведення тренувань, адаптувавши їх з урахуванням особливостей різного обладнання ТЕС, оновити навчально-тренувальну базу. Керівники отримають можливість визначити напрямки роботи, які потребують особливої ​​уваги при підготовці оперативного персоналу, а учасники зможуть проаналізувати отриманий досвід і підготуються до змагань наступного року.