ПАТ «Центренерго» виключено з Переліку енергогенеруючих і енергопостачальних підприємств, державні пакети акцій яких підлягають продажу

19.02.2014 10.02.2014р. Кабінет Міністрів України видав розпорядження № 64-р, згідно з яким ПАТ «Центренерго» було виключено з Переліку енергогенеруючих і енергопостачальних підприємств, державні пакети акцій яких підлягають продажу.

Відповідно до вказанного Переліку, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.04.2011р. № 310-р, до продажу була запланована державна частка у статутному капіталі ПАТ «Центренерго» у розмірі 53,289%. За данними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, які містяться на його офіційному сайті, підстав для прийняття Кабінетом Міністрів України такого рішення було декілька.

По-перше, те, що з моменту прийняття рішення про продаж пакета акцій ПАТ «Центренерго» у розмірі 53,289% минуло більше двох років, у результаті чого зазначене рішення перестало відповідати нормам Закону України «Про приватизацію державного майна», викладеному у новій редакції.

По-друге, програма з ліквідації наслідків аварії та пожежі на Вуглегірській тепловій електростанції, яка сталася 29 березня 2013 року, досі триває. На даний момент відновлена працездатність енергоблоків № 1 та № 4, проте й досі здійснюються роботи по відновленню енергоблоків № 2 та № 3, які потребують значних додаткових фінансових вкладень.

По-третє, існуюче фінансове становище ПАТ «Центренерго» характеризується як нестабільне, існує низка факторів, здатних у значній мірі дестабілізувати його роботу.

Так, з 2004 року по даний час триває провадження по справі про банкрутство ПАТ «Центренерго» на стадії проведення підготовчого засідання, яке протягом певного часу неодноразово продовжувалося на строк до закінчення процедури погашення заборгованості, визначеному Законом України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу». Проте, 1 січня 2014 року закінчився термін дії процедур погашення заборгованості, визначеного цим законом, у зв’язку з чим ПАТ «Центренерго» втратило захисний механізм проти відновлення справи про банкрутство та накладання арештів на власні рахунки.

Відновлення процедури банкрутства ПАТ «Центренерго» призведе до необхідності погашення як конкурсної кредиторської заборгованості, так і до задоволення вимог поточних кредиторів, які знаходяться у виконавчому провадженні, у результаті чого існує висока вірогідність того, що держава може втратити контроль над Товариством.

Так, з вимогами у справі про банкрутство до ПАТ "Центренерго" звернулось більше ніж сто кредиторів із загальною сумою кредиторських вимог в розмірі більше 2,5 млрд. грн.

У зв’язку з тим, що всі вищевказані чинники негативно впливають на вартість акцій Товариства, Кабінетом Міністрів України і було прийнято рішення не здійснювати продаж належного державі пакету акцій ПАТ «Центренерго» до моменту вирішення цих та інших проблем Товариства, які негативно впливають на вартість його активів.

Зі свого боку ПАТ «Центренерго» докладає всих зусиль по виходу з нестабільної фінансової ситуації, у якій воно опинилося з незалежних від нього чинників та розробляє відповідні плани виходу із кризи.