Готуймося до Всесвітнього дня охорони праці

10.04.2014

Щорічно, 28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці. У цей день у багатьох  країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці. У 2014 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією Міжнародної організації праці відзначатиметься під девізом – Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві.

Актуальність відповідної тематики обумовлена тим, що сьогодні хімічні речовини та їх сполуки є одними з основних джерел небезпеки, як у повсякденному житті людини, так і на виробництві. Зокрема на теплових електростанціях застосовується значна кількість хімічних речовин у виробничих процесах. Хімічні цехи та лабораторії виконують функції з водопідготовки і водоочищення, контролюють якість палива, мастил, золи, води, пари, повітря  і навколишнього середовища. У технологічних процесах використовуються рідкий хлор, хлорне вапно, магнезит, фосфати, коагулянти, сода, концентровані розчини кислот, лугів, аміаку, гідразину та інші реагенти. Всі вони відноситься до різних класів небезпеки. Вимоги охорони праці та систематичний контроль під час роботи з хімічними реагентами є надзвичайно суворими. Відповідальність за їх виконання покладається, як на роботодавця, так і на працівників.

Саме тому Державна Служба гірничого нагляду та промислової безпеки України затвердила та запропонувала до впровадження підприємствам  протягом квітня-травня «План заходів з підготовки та проведення у 2014 році Дня охорони праці в Україні», який включає в себе заходи з проведення тематичних колегій, семінарів, зустрічей з трудовими колективами, відкриті уроки для школярів та студентів, організацію конкурсів, показів, ярмарків, випуск інформаційних матеріалів та відео-, теле- та радіопередач з питань охорони праці та промислової безпеки під час використання хімічних речовин на виробництві, та багато інших акцій.

Зважаючи на важливість питань пов’язаних із використання хімічних речовин у виробництві, ПАТ «Центренерго» підтримано ініціативу Держгірпромнагляду України та, в межах компетенції, приймає участь у запропонованих заходах з подальшим висвітленням підсумків та результатів їх проведення.