Звернення до ЗМІ за фактом публікацій про закупівлі ПАТ «Центренерго»

14.04.2014

Для ПАТ «Центренерго» виключення можливих корупційних проявів у сфері державних закупівель це нагальна необхідність. Прозорість процедур, виконання принципів сумлінного управління, насамперед у сфері здійснення державних закупівель - важливий пріоритет закупівельної діяльності компанії. Від цього багато в чому залежить ефективність роботи служби матеріального постачання, підприємства в цілому та питання забезпечення енергетичної безпеки та стабільності роботи енергосистеми України.

Прояв виправданого інтересу ЗМІ, як представників громадського контролю, за витрачанням фінансових коштів, до проведення закупівельної діяльності, підкреслює для нас важливість інформаційної прозорості системи державних закупівель.

Як де-юре, так і де-факто процес формування системи законодавства про державні закупівлі в Україні, мета якої зниження рівня корупції при проведенні тендерних процедур та оптимізація витрат, все ще триває. Ми у своїй роботі чітко слідуємо всім діючим законодавчим нормам.

На даному етапі громадський контроль, безумовно, відіграє значну і важливу роль, за що ми вдячні небайдужим журналістам за правомірне і неупереджене висвітлення діяльності ПАТ «Центренерго», зокрема, увазі до проведення тендерних закупівель. Нашими фахівцями детально розглядається кожен факт публікацій і за першою вимогою ми готові надавати громадськості та ЗМІ зроблені за ним висновки. При виявленні фактів змови між учасниками торгів або дискримінаційних вимог, що несприятливо впливають на конкуренцію та сприяють поставкам товарів і послуг за завищеними цінами, просимо одразу інформувати нас.

Однак, ми також просимо ЗМІ зі свого боку не бути поверхневими спостерігачами і розуміти, що окрім «умовно ринкової» ціни на номенклатуру товарно-матеріальних цінностей, є ще й необхідність врахування сукупності факторів, таких як якість, умови поставок, умови оплати, наявність достатньої кількості необхідного товару і багато іншого. Зважаючи на зазначені умови, просимо журналістів перед публікаціями матеріалів звертатися за роз'ясненнями в компанію, що зробить нашу спільну роботу по боротьбі з порушеннями в системі державних закупівель більш ефективною.

Ми готові проводити публічні процедури розкриття пропозицій конкурсних торгів ПАТ «Центренерго» і його підрозділів у присутності представників преси, що спеціалізуються на тематиці проведення державних закупівель. Про дату їх проведення ми будемо додатково інформувати на офіційному веб-сайті компанії.

Сподіваємося, що наші спільні дії, участь представників уповноважених органів, експертів, інформаційна прозорість про минулі закупівлі, поточні замовлення, планах закупівель на найближчі періоди дозволить залучити більше постачальників, і, отже, збільшити конкуренцію, що дозволить мінімізувати порушення закупівельної діяльності на всіх рівнях.