Центренерго опікується безпекою праці на виробництві

27.03.2012

Безпека праці — один з чинників, який визначає якість життя людини. Законом України «Про охорону праці» зазначено, що роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці безпечні умови праці. Але разом з тим, працівник особисто повинен дбати про свою безпеку та здоров'я в процесі виробництва. Таким чином, існують обопільні зобов'язання між роботодавцем і працівником.

На жаль занепокоєння викликають факти виробничого травматизму та нещасних випадків, що мали місце на підприємствах Товариства останнім часом. Невиправданий ризик, користування несправною технікою, нехтування засобами індивідуального захисту, необачна поведінка в заборонених зонах, порушення виробничої і трудової дисципліни стали причинами сумної статистики.

Для проведення всебічного аналізу стану безпеки праці та виробництва, вирішення нагальних проблем щодо виправлення ситуації до Зміївської ТЕС виїхав директор з охорони праці та загальних питань ПАТ «Центренерго» В.П. Яременко.

У ході зустрічі з експлуатаційним і ремонтним персоналом підприємства Володимир Петрович звернув особливу увагу на необхідність безумовного виконання нормативно-правових актів з охорони праці на робочих місцях, дотримання дисципліни, обов'язкового проходження медичних оглядів, навчання та перевірки знань.

Спільно із заступником директора з охорони праці та пожежної безпеки Зміївської ТЕС В.В. Дзябко, начальником відділу охорони праці і пожежної безпеки С.П. Снурніковим, головою ППО Зміївської ТЕС Г.П. Омельченко Володимир Петрович відвідав теоретичні і практичні заняття персоналу котлотурбінних цехів № 1 і № 2, побував на робочих місцях, оглянув обладнання енергоблоків. Під час огляду обладнання було виявлено низку зауважень, за якими складено протоколи та намічені заходи щодо усунення недоліків з термінами та зазначенням відповідальних осіб.

В.П. Яременко також ознайомився з ходом ремонтних робіт на енергоблоці № 2, цікавився побутовими умовами працівників підприємства.

На завершення робочого дня, Володимир Петрович провів збори, на яких підвів підсумки проведення Дня охорони праці на Зміївській ТЕС. Він зазначив, що керівництво Центренерго і НАК «Енергетична компанія Україна» дуже стурбовані станом травматизму в поточному році, що склався в структурних підрозділах Товариства. Також він зазначив, що протягом 2010-2011 років ні один структурний підрозділ не обмежувався і не буде обмежувати в подальшому в частині фінансування заходів для досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці, виробничого середовища, підвищення рівня охорони праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань.

Проведений аналіз нещасних випадків свідчить про те, що їх головними причинами були особиста необережність та неуважність потерпілих.

Тому сьогодні, за рішенням керівництва ПАТ «Центренерго», необхідно обов'язкове вживання заходів щодо посилення вимог безпеки до працівників при виконанні робіт, прийняття запобіжних та жорстких заходів до працівників, які нехтують безпечними умовами праці.