Роботу Зміївської ТЕС призупинено

11.09.2014

У зв'язку з проведенням антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей склалася критична ситуація з паливозабезпеченням енергогенеруючих компаній теплових електростанцій України. Крім того, у зв'язку з бойовими діями на території Донецької та Луганської областей відбулись численні руйнування та ушкодження електричних мереж та інфраструктури, майна та обладнання вугледобувних підприємств, транспортної інфраструктури, що в свою чергу обмежує повноцінне функціонування гірничодобувного комплексу регіону та відвантаження вугілля на теплові електростанції.

У зв'язку із ситуацією що складається з паливозабезпеченням та наявним обсягом вугілля на складах ТЕС, за узгодженням з системним оператором, з 11.09.2014 по 01.10.2014  припиняється виробництво електричної енергії на Зміївській електростанції.

У зазначений період буде проводитися накопичення складських запасів палива для сталої роботи протягом осінньо-зимового періоду 2014-2015 років. На даний момент йде пошук шляхів диверсифікації постачальників енергетичного палива, включаючи зарубіжних (ПАР, Бразилія, Чилі та ін.).

Враховуючи, що зупинка ТЕС має тимчасовий характер, Товариство не планує скорочувати персонал. Натомість розроблено заходи пов’язані зі збереженням персоналу протягом періоду скорочення відпуску електроенергії та товарної продукції.

Під час зупинки ТЕС та знаходження її в резерві будуть вжиті всі технічні заходи щодо збереження працюючого та резервного обладнання енергоблоків та підрозділів, які забезпечують життєдіяльність ТЕС. Крім того будуть проводитись ремонтні роботи відповідно до графіку.

В умовах повної зупинки станції витрати на підтримання її життєздатності, т.зв. умовно-постійні витрати, формуватимуться у вигляді витрат на оплату праці, витрат електроенергії на власні потреби ТЕС, витрат на ремонтні матеріали і т.д. З метою компенсації цих витрат на період накопичення вугілля керівництво компанії звернулося до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НКРЕ з проханням встановити додатковий платіж.

Що стосується пускових витрат то, відповідно до діючих Правил енергоринку, вони будуть відшкодовані Товариству у повному обсязі.