Водовугільне паливо стало темою зустрічі з китайськими фахівцями

28.03.2012

Україна продовжує пошуки вирішення питання щодо скорочення споживання газу. Міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойком був запропонований план з використання водовугільного палива у тепловій енергетиці, що може стати для України альтернативою газу завдяки своїй низькій вартості та іншим перевагам.

Водовугільне паливо уявляє собою суспензію тонко змеленого антрацитового пилу, води та хімічного пластифікатору, який не дозволяє мікронним часткам вугілля осідати під власною вагою. У вигляді суспензії його можна транспортувати за допомогою трубопроводів чи перевозити в цистернах залізницею, як нафтопродукти. Енергоносій не є пожежонебезпечним, не загрожує отруйними випарами і практично не реагує на коливання зовнішньої температури.

Фахівці Трипільської ТЕС ПАТ „Центренерго” мали змогу ознайомитися з досвідом реального застосування цього палива завдяки візиту 24 березня до підприємства делегації Китайської Народної республіки, яка прибула до України на запрошення Міністра.

Делегацію у складі директорів та професорів інститутів технології виробництва водовугільного палива та його горіння очолював Ден Сяосю, а супроводжував заступник начальника управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості О.Жижко.

Гостей зустрічали технічний директор ПАТ «Центренерго» О.М.Коземко, радник генерального директора Товариства М.О.Сябер, директор Трипільської ТЕС П.П.Кравець, його заступники з реконструкції та інвестицій та інші спеціалісти.

Як відомо, китайські фахівці з 1980 року працюють над темою заміни газу і мазуту, інвестували у розробки близько 20 млрд. доларів, мають ліцензію на технологію виробництва водовугільного палива, що використовується на електростанціях Китаю.

Саме з метою знайомства з роботою ТпТЕС та можливостями переведення 5-го і 6-го блоків на водовугільну суміш відбулася ця зустріч і спілкування.

Директор Трипільської ТЕС ознайомив гостей з історією електростанції, назвав основні установчі параметри, пояснив, що через дефіцит газу і мазуту, а також через високу їх ціну довелося перебудувати режими роботи енергоблоків з додаванням до штибового антрациту вугілля марки Т, що дозволило не використовувати газ на підсвідку. У період низьких температур у лютому цього року у роботу вводились 5-й і 6-й блоки, які працюють на газі.

- Ми покажемо вам ці енергоблоки, облаштування котла, - підвів риску Петро Павлович, - аби ви могли поділитись думками з приводу можливого їх переводу на водовугільну суміш.

Китайським колегам показали також вірогідні майданчики для будівництва фабрики приготування водовугільного палива, надали іншу інформацію, адже переведення блоків потребуватиме змін, зокрема, розширення золовідвалу, встановлення млина, добудови конвеєра та інше.

Зрозуміло, що це лише перший етап можливого співробітництва, а подальші кроки потребуватимуть попереднього врахування ряду дуже істотних чинників, обрахунків і  прийняття зважених рішень.

За інформацією Трипільської ТЕС

На фото: спілкуються технічний директор
ПАТ «Центренерго» О.Коземко і гості.