Триває робота по забезпеченню ТЕС вугільним паливом

12.11.2014
Теплові електростанції ПАТ «Центренерго» на сьогодні продовжують відчувати дефіцит вугільного палива для потреб виробництва електричної та теплової енергії. З метою недопущення збоїв у роботі теплової генерації протягом осінньо-зимового періоду керівництво компанії докладає максимум зусиль аби забезпечити паливом потужності ТЕС.

Враховуючи складну ситуацію із поставками вугілля з вітчизняних шахт, більшість яких знаходяться на території проведення бойових дій на сході України та стан залізничного сполучення з видобувними підприємствами, Товариство змушене здійснювати закупівлю імпортної вугільної продукції необхідних марок.

Дотримуючись розпоряджень Уряду щодо вживання вичерпних заходів диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, ПАТ «Центренерго» було укладено договори до кінця 2014 року на поставку енергетичного вугілля марки «А» і «П» в обсязі 1079 тис. тонн, з яких 509 тис. тонн - це вугілля російського походження, 250 тисяч тонн з Південно-Африканської Республіки, і 320 тисяч тонн - українського походження.

Вартість українського вугілля, згідно з діючими договорами, дорівнює 850 грн. за тонну без ПДВ та витрат на транспортування, російське вугілля коштує 80 доларів за тонну, ціна південно-африканського вугілля становить 86 доларів. Враховуючи витрати на навантаження-розвантаження судна, транспортування, та інші вартість вугілля з ПАР становить 110-112 доларів.

Основними умовами при укладанні договорів на поставку вугілля є ціна з врахуванням параметрів якості та енергетичної цінності вугільної продукції, а також умови постачання та розрахунків.

Робота з пошуку надійних постачальників та укладання відповідних договорів і контрактів наразі продовжується з урахуванням мінімізації ризиків пов’язаних з нестабільним постачанням вугілля.