Використання азбестовмісних виробів на теплоелектростанціях розглянуто на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Промислова безпека. Найкращі практики-2014»

19.11.2014
З 11 по 13 листопада 2014 року у м. Львів проходила ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Промислова безпека. Найкращі практики-2014. Сучасні системи управління охороною праці. Впровадження міжнародних та європейських стандартів у цій сфері на основі кращого світового досвіду».

Організаторами цього заходу виступили журнал «Промислова безпека» спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Держгірпромнаглядом України за підтримки Державного підприємства «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем» та ПАТ «Львівобленерго».

Фахівці  з охорони праці та запобігання надзвичайним ситуаціям ПАТ «Центренерго» приймали участь в обговоренні гострих питань конференції щодо сучасних моделей системи управління охороною праці, управління ризиками, розвитку інтегрованих підходів до аналізу ризиків в різних галузях ПЕК, пов'язаних з управлінням персоналом, розглядали шляхи адаптації національного законодавства у галузі промислової безпеки і охорони праці до міжнародних стандартів та інших.

Під час роботи галузевого форуму представники ПАТ «Центренерго» запропонували розглянути проблемні питання використання азбесту на підприємствах теплової генерації. У доповіді керівника Служби охорони праці ПАТ "Центренерго" Курпи Л.М. було проаналізовано ризики та заходи захисту персоналу теплоелектростанцій під час роботи з матеріалами, що містять хризотил-азбест, використовуючи результати лабораторних досліджень та перевірок Інституту медицини праці Національної академії наук та Академії медичних наук України.

Дослідження довели, що в повітрі робочої зони ТЕС, утримання волокон азбесту набагато нижче санітарних гранично допустимих норм прийнятих в Україні і таким чином, підтвердили безпечним, при контрольованому використанні, хризотил-азбесту, яке рекомендує і Міжнародна організація праці та Всесвітня організація охорони здоров'я.