Диверсифікація поставок вугілля - шлях до енергобезпеки країни

15.01.2015

Для стабільного виробництва електроенергії Зміївською та Трипільською ТЕС необхідно на рік близько 5 млн. тонн вугілля марки А (антрацит) і П (пісне) Донецького вугільного басейну. У зв'язку з тим, що в зоні АТО розташовані всі шахти, що видобували вугілля антрацитових марок, склалася критична ситуація з паливозабезпеченням електростанцій, які закуповували вугільну продукцію у державного підприємства «Вугілля України». Виробництво електроенергії і забезпечення теплом 20-тисячних селищ енергетиків Українка (Київська обл.) і  Комсомольське (Харківська обл.) під час зимових холодів опинилося під загрозою. На складах Зміївської ТЕС на початок січня залишалося 3 тисячі тонн вугілля, на Трипільській – 5 тисяч тонн. Це приблизно обсяг добової витрати палива для роботи одного-двох енергоблоків, потужністю 300МВт. Для підтримки життєзабезпечення ТЕС і селищ вимушеним заходом стало використання природного газу. При цьому на території Росії протягом місяця простоювали вагони з уже проплаченим антрацитом з Кузбасу для Трипільської та Зміївської ТЕС.

Для забезпечення стійкої роботи потужностей компанії в осінньо-зимовий період 2014-2015 років з урахуванням ризиків, пов'язаних з бойовими діями на Сході України і зниженням рівня залежності від імпорту вугілля з Російської Федерації, Кабінет Міністрів України дав доручення Міненерговугілля вжити всіх можливих заходів з диверсифікації джерел поставок енергетичного вугілля, у тому числі за рахунок імпорту з країн далекого зарубіжжя. На виконання даного доручення ДПЗД «Укрінтеренерго» був укладений контракт з компанією Steel Mont Trading Ltd на постачання вугілля з Південної Африки.

У свою чергу, враховуючи низькі запаси вугілля на складах електростанцій, ПАТ «Центренерго» в жовтні минулого року уклало договір з ДПЗД «Укрінтеренерго» на поставку 245 тис. тонн вугілля антрацитної групи з Південно-Африканської Республіки. З них з початку листопада 2014 року на Зміївську ТЕС було поставлено 136 тис. тонн, а на Трипільську ТЕС 109 тис. тонн.

Вхідний контроль вугільної продукції за якістю та кількістю був організований згідно з діючими в Україні стандартами із залученням міжнародної лабораторії Incolab, що підтверджується відповідними сертифікатами.

Попереднє опрацювання режимних заходів було виконано фахівцями ПАТ «Центренерго» із залученням експертів Інституту вугільних енерготехнологій НАН України.

Спалювання даного вугілля не привело до яких-небудь відхилень у роботі енергоблоків. Горіння було стійким при всіх навантаженнях, а додаткового використання підсвіточного палива (природний газ, мазут) для підтримки факела не було потрібно. У всьому діапазоні навантажень відбувався стійкий вихід рідкого шлаку і шлакування поверхонь нагріву відсутнє.

У підсумку реалізовано безпечне і ефективне спалювання даного вугілля, що дозволило Зміївській та Трипільській ТЕС відпустити в об'єднану енергосистему України понад 400 млн. кВтг електроенергії.

У грудні 2014 року ДПЗД «Укрінтеренерго» вдалося переглянути умови контракту з компанією Steel Mont Trading Ltd в частині ціни вугілля з урахуванням змін на світових торгових ринках, що відображено в додатковій угоді до контракту. На сьогодні ціна тонни вугілля на кінцевій станції Трипілля і Зміївська з урахуванням витрат на транспортування, розвантаження, митне оформлення становить 99,99 доларів, що на 11% нижче початкової.

Сьогодні стабілізується ситуація із забезпеченням вугіллям Вуглегірської ТЕС. Завдяки ефективній роботі профільного Міністерства та керівництва ПАТ «Центренерго» забезпечено регулярні поставки вугілля марки Г за договорами з ДП «Вугілля України», що дає можливість електростанції працювати двома або трьома енергоблоками одночасно згідно диспетчерського графіку.

В умовах високих ризиків поставок вугільної продукції з Донбаського регіону, а також з Російської Федерації, диверсифікація джерел постачання вугілля - одна з головних умов забезпечення стійкої роботи ТЕС ПАТ «Центренерго», життєзабезпечення соціальної сфери та енергобезпеки країни, яка зараз змушена імпортувати електроенергію.

Крім того, диверсифікація поставок вугільної продукції стимулює розвиток відповідної інфраструктури, а саме портів, портового господарства та логістичної інфраструктури, сприятиме нарощуванню перевізних потужностей залізничного транспорту України.