Реконструйований енергоблок виведено на проектну потужність

14.05.2015 Сьогодні, 14 травня журналісти провідних всеукраїнських телеканалів, інформагентств та друкованих видань відвідали Трипільську ТЕС з приводу  виведення пиловугільного енергоблока №2 на проектну потужність 325 МВт після завершення масштабної реконструкції.

Участь у заході взяли в.о. генерального директора ПАТ «Центренерго Ігор Балабанов, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, українських заводів виробників, Громадської ради при Міненерговугілля, наукових галузевих інститутів. Урочистий запуск реконструйованого енергоблока здійснив заступник Міністра Олександр Светелік.

Директор Трипільської ТЕС Кравець Петро Павлович у своїй вступній доповіді розповів про те як відбувався процес реконструкції, та які результати роботи досягнуті. Зокрема, він зазначив, що реконструкцію  енергоблока № 2 Трипільскої ТЕС здійснено за участю провідних українських виробників енергетичного машинобудування ПАТ «Турбоатом» (м. Харків), ДП «Електроважмаш» (м. Харків), ТОВ «Котлотурбопром» (м. Харків), НВП «Радій» (м. Кіровоград). Також повідомив, що завдяки реконструкції з мінімальними затратами продовжено термін роботи  енергоблока на 20 років, підвищено його потужність до 325 МВт, досягнуто підвищення ККД енергоблоку до 34% та зниження витрат умовного палива до 347 г/кВтч. Крім того, відзначив, що в результаті реконструкції здійснено впровадження сучасної системи контролю та керування технологічними процесами та регулювання частоти та потужності згідно європейських вимог, а також відбулося зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у відповідності до європейських стандартів.

Заступник Міністра Олександр Светелік, виступаючи, наголосив: «Це гордість – отримати практично новий блок, який зроблено власними силами, українськими проектантами та підрядниками». Також підкреслив значення Трипільської ТЕС в енергосистемі України: «Станція не просто головна – а системоутворююча, яка забезпечує надійне енергопостачання міста Києва».

Представники всіх підприємств та підрядних організацій, що брали участь у реконструкції енергоблока прийняли участь в урочистому заході та обговорили участь вітчизняних виробників енергетичного машинобудування у реконструкції та модернізації енергоблоків українських ТЕС.

В.о. генерального директора ПАТ «Центренерго» Ігор Балабанов подякував Міністру Володимиру Демчишину, заступнику Міністра Олександру Светеліку за підтримку щодо залучення коштів для завершення робіт з реконструкції енергоблока, а також наголосив, що Товариство в котрий раз довело спроможність досягати найвищих європейських показників якості. «Використовуючи потужності українського енергомашинобудівного комплексу, ПАТ «Центренерго» підтримує вітчизняного виробника, що дає підстави для впровадження української лінійки сучасного обладнання енергоблоків 325 МВт та  підгрунтя для створення нових робочих місць», - зазначив Ігор Федорович.

Учасники заходу ознайомилися з роботою станції та отримали фахові коментарі щодо модернізації ТЕС України. На брифінгу Олександр Светелік та Игор Балабанов відповіли на численні запитання журналістів.