Модернізований газорозподільний пункт Трипільської ТЕС готовий до промислової експлуатації

6.08.2015

Ситуація, що склалася на Трипільській ТЕС з приводу перешкоджання ПАТ «Київоблгаз» введенню в експлуатацію модернізованого комерційного вузла обліку газу ГРП-1 потребує негайного втручання контролюючих органів.

Облік природного газу на Трипільській ТЕС організовано за допомогою двох комерційних вузлів обліку газу, що розташовані на ГРП-1 та ГРП-2.

З огляду на світові тенденції заощадження паливно-енергетичних ресурсів, зважаючи на перспективу технічного переоснащення енергоблоків ТЕС із встановленням паливовикористовуючого обладнання з мінімальними витратами природного газу та у відповідності до вимог чинного комплексу національних стандартів, Трипільською ТЕС було розпочато роботу з реконструкції власних комерційних вузлів обліку.

У 2013 року була проведена реконструкція ГРП-2 (виконавець ТОВ «Ізодром»), та у лютому 2014 року за участю представників ПАТ «Київоблгаз» його було введено в промислову експлуатацію. На комерційному вузлі обліку ГРП-1 роботи по модернізації були розпочаті з липня 2014 року і на сьогоднішній день він готовий до промислової експлуатації.

Оновлене обладнання відповідає усім сучасним європейським вимогам безпеки. Клас точності до 1%, широкий діапазон вимірів: від 40 до 180 000 н. м3. ГРП мають дублюючі засоби вимірювань та оснащені автоматичними системами контролю за режимом їх роботи та витратами газу – телеметрією з дистанційним моніторингом.

Внаслідок непорозумінь, що виникли між Трипільською ТЕС і ПАТ «Київоблгаз» з боку газорозподільної організації вживаються всілякі заходи для перешкоджання введенню в експлуатацію нового модернізованого устаткування. Пропозиції щодо конструктивного діалогу з керівництвом ПАТ «Київоблгаз» не принесли позитивного результату.

Така ситуація вимагає звернутися до контролюючих органів з метою отримання фахової оцінки дій ПАТ «Київоблгаз», а також сприяння у вирішенні питання введення в експлуатацію комерційного вузла обліку ГРП-1.