На об’єктах підвищеної небезпеки ПАТ «Центренерго» впроваджуються системи контролю

17.08.2015

Підприємства теплової енергетики мають досить високий рівень імовірної небезпеки, обумовлений використанням горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин, хімічних реагентів, тощо. Одним з найбільш ефективних факторів попередження виникнення надзвичайних ситуацій, є створення автоматизованих систем їх раннього виявлення. Основне їх призначення полягає в постійному моніторингу стану об’єкту за допомогою газоаналізаторів, рівнемірів та інших вимірювальних приладів і передачі інформації на пульт централізованого спостереження територіальних органів ДСНС з подальшим оповіщенням.

Відповідно розпорядчих наказів МНС та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, на ТЕС ПАТ «Центренерго» розроблено робочі проекти систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій на головних виробничих об’єктах електростанції, вугільному складі та галереях паливоподачі, газовому та мазутному господарстві, складах реагентів хімічного та електричного цехів, азото-кисневих станціях та інших небезпечних об’єктах.

На сьогодні робочий проект Зміївської ТЕС «Автоматизована система раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення» вже отримав звіт ДП «Укрдержекспертиза». До Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області подано декларацію про початок робіт. Проекти Трипільської та Вуглегірської електростанцій знаходяться на розгляді експертних органів щодо дотримання відповідних вимог та кошторисної частини проекту.