Обладнання Зміївської ТЕС готове для несення електричних та теплових навантажень

18.08.2015

В цьому житті все колись буває вперше.

Вперше 31 грудня 1960 року був включений в мережу перший енергоблок електростанції – головний в СРСР зразок блока потужністю 200 МВт. Потім, на протязі 9 років, кожного року вперше видавав електричну енергію наступний збудований енергоблок.

Багато чого було вперше за 55 років роботи Зміївської ТЕС: вперше збудовані за один рік два енергоблоки, впроваджено першу електронно-обчислювальна машину для управління енергоблоком, перший енергоблок, що відпрацював безперервно 5 200 годин, перша в незалежній Україні реконструкція енергоблока потужністю 300 МВт.

Минулого року Зміївська ТЕС вперше була зупинена повністю для накопичення вугілля на осінньо-зимовий період.

В селищі енергетиків Комсомольське пішли розмови, що станція більше не запрацює, її не зможуть пустити з «нуля». Найсумніше те, що такої ж думки було багато ветеранів енергетики, які пройшли велику трудову школу на Зміївській ТЕС.

Але колектив електростанції був іншої думки. Отримавши команду від диспетчера енергосистеми на пуск енергоблока, енергетики Зміївської ТЕС 24 вересня вперше в історії успішно здійснили пуск електростанції з «нуля» за умов відсутності пускової котельні. Перше спалювання Південно-Африканського вугілля, яке, всупереч різноманітним заявам, нормально горить в котлах станції.

Потім була зима, на протязі якої станція вперше працювала одним енергоблоком і перший підйом станції з «нуля» вже в умовах зими.

І перша весна, якої ще ніколи не чекали з таким нетерпінням.

Осінньо-зимовий період 2014-2015 років був успішно пройдений. Забезпечено виробіток електроенергії та надійне теплопостачання селища енергетиків та прилеглих підприємств.

А вже з квітня 2015 року почалась підготовка до нового осінньо-зимового періоду 2015-2016 років. В травні Зміївська ТЕС була знову зупинена для накопичення вугілля. 21 липня згідно розпорядженню НЕК «Укренерго» у зв'язку з дефіцитом генеруючих потужностей в Об'єднаній енергосистемі України позапланово з резерву включено в роботу енергоблоки №4 і №2.

Зміївська ТЕС зараз продовжує підготовку основного та допоміжного  обладнання до роботи в осінньо-зимовий період. На сьогодні успішно проведені ремонти на енергоблоках №№ 1, 3, 5, 7, 9. Зараз на завершальній стадії знаходиться ремонт одного з двох теплофікаційних енергоблоків, блока № 6, який забезпечить надійне теплопостачання споживачів. Ремонт цього блока заплановано завершити 30 серпня. Проведення ремонтів на інших 4-х енергоблоках заплановано провести до кінця поточного року.

Підвищена увага керівництва ТЕС приділяється системам життєзабезпечення селища енергетиків (тепломережа, водопостачання, водовідведення). В завершальній стадії знаходиться ремонт обладнання тепломережі промислового майданчика і селища Комсомольське. Закінчення заплановане на другу половину вересня.

В рамках підготовки до проходження осінньо-зимового періоду 2015-2016 рр. виконано капітальний ремонт покрівель будівель площею 650м2 та ремонт зливостоків будівлі головного корпусу.

В ході підготовки до роботи в ОЗП велика увага приділяється навчанню та підвищенню кваліфікації персоналу шляхом проведення протиаварійних тренувань, відпрацьовуються дії оперативного персоналу на комп’ютерних тренажерах. Підготовка персоналу проводиться за навчальною тематикою – робота ТЕС в умовах низького запасу вугілля, підйом теплоелектростанції з «нуля». На сьогодні Зміївська ТЕС володіє Ліцензію Міністерства освіти і науки України на надання освітніх послуг, пов’язаних з одержанням професійної освіти на рівні кваліфікаційних вимог до професійно-технічного навчання, підвищення кваліфікації на весь вибір спеціальностей та професій характерних для Зміївської ТЕС.

Зараз керівництвом ПАТ «Центренерго» докладаються великі зусилля для налагодження надійного постачання вугілля на електростанції. Так, за останні три доби на вугільний склад покладено близько 10 тис. тонн вугілля. Укладені договори на постачання вугільної продукції для Зміївської та Трипільської ТЕС в загальній кількості 375 тис. тонн.

Укладено договори на постачання газу для всіх трьох електростанцій компанії: Вуглегірської, Зміївської та Трипільської.

Наявні запаси мазуту забезпечать сталу роботу ТЕС на протязі не менш як 10 діб при повній відсутності газу.

Колектив Зміївської ТЕС має чималий досвід, високу кваліфікацію, упевненість в своїх силах, робить все можливе для підтримки в працездатному стані обладнання всіх енергоблоків, готує устаткування для безпечного проходження періоду низьких температур, і має впевненість, що зможе забезпечити надійне теплопостачання селища енергетиків.

Керівництво та персонал Зміївської ТЕС разом з керівництвом Товариства з оптимізмом дивляться в майбутнє та докладуть всіх зусиль для готовності Зміївської ТЕС до опалювального періоду, її сталої і безаварійної роботи та надійного забезпечення споживачів електричною та тепловою енергією.

Бабенко І.А.
Директор Зміївської ТЕС