Ремонт гарантовано

19.08.2015

Економічна та безперебійна робота обладнання на електростанціях є найважливішим завданням персоналу. Вирішення цього завдання вимагає проведення технічного обслуговування і ремонту енергообладнання,  яке успішно виконує відокремлений підрозділ «Ременерго» ПАТ «Центренерго», що був створений на базі Черкаського виробничо-територіального цеху підприємства «Ременергомеханізація».

Виробничі бригади «Ременерго» проводять ремонтні роботи на Вуглегірській, Зміївській, Трипільській дільницях відповідних ТЕС, а запасні частини виготовляє механічна дільниця в місті Черкаси.

Підтримку обладнання в працездатному стані, відновлення його найважливіших характеристик, поліпшення експлуатаційних якостей є основним завданням ремонтних бригад на станційних дільницях.

До кола відповідальності Зміївської виробничої дільниці Ременерго належать проведення ремонтів пилосистем і пальникових пристроїв, термоізоляції, обмурівки, повітропроводів та газоходів, ремонт і ошиповка екранних труб котлоагрегатів, котлоочисні роботи та багато іншого. Всі роботи, що проводяться персоналом дільниці виконуються за допомогою новітніх приладів та інструменту, мінімізуючи ручну працю. При нанесенні карборунду на поверхні нагріву використовується сучасний пневмонагнітач СО 241Т, за рахунок чого значно підвищується продуктивність праці.  Значний обсяг електротехнічних робіт, як по ремонту електроустаткування, так і в межах міжремонтного технічного обслуговування якісно і вчасно виконують бригади з ремонту електроустаткування. Трансформатори струму і вимикачі, генератори та високовольтні електродвигуни – все має надійно працювати завдяки відповідальній роботі ремонтного персоналу.

На Вуглегірській ТЕС працюють три ремонтні бригади, до обов’язків яких належать ремонт  трубопроводів і каркасів котлоагрегатів, обладнання паливно-транспортного цеху і систем гідрозоловидалення. Дільниця має можливості виконувати ремонти електричного обладнання електрофільтрів та систем вентиляції, допоміжного обладнання котлоагрегатів та турбоагрегатів. Завдяки створеній матеріально-технічній базі, дільниця успішно виконує роботи по виготовленню та заміні поверхонь нагріву котлоагрегатів ТЕС Товариства. Бригадою по виготовленню поверхонь нагріву виготовляється до 320 тон поверхонь нагріву на рік. В перспективі підрозділ планує значно підвищити матеріально-технічний рівень дільниці та відмовитись від послуг сторонніх підрядних організацій.

Особливістю Трипільської виробничої дільниці є можливість проводити персоналом високої кваліфікації якісні ремонти установок  роторного шлаковидалення з виготовленням необхідних запчастин для їх ремонтів. На Трипільській ТЕС працюють бригади з ремонту машин та механізмів, ізолювальників з термоізоляції та котлочистильників.

Черкаська механічна дільниця завдяки підвищеній увазі ПАТ «Центренерго», значно зміцнила свої технічні можливості і на даний час успішно виготовляє вузли, комплектуючі та запасні частини для ремонту енергетичного обладнання ТЕС Товариства згідно їх заявок. Номенклатура запасних частин, вузлів та комплектуючих на сьогодні зросла і складає понад 200 найменувань. До основної продукції, яку виготовляє механічна дільниця, відносяться типові стоякові риштування, компенсатори, шлакові шахти, золозмивні пристрої, скидні пальники, гідрозатвори, ролики різних типорозмірів для стрічкових конвеєрів, ланки ланцюгів обертових сіток, манжети та інше.

На механічній дільниці успішно освоєна технологія виготовлення шипів для ошиповки поверхонь нагріву методом холодної штамповки. Це дозволяє в повній мірі забезпечити потребу в шипах всіх ТЕС Товариства. Завдяки нарощуванню виробничих потужностей виготовлення шипів збільшилась від 2 до 4 тон за місяць. Вартість виготовлення шипів найнижча в Україні.

Спеціалістами Черкаської механічної дільниці успішно було виконано завдання по виготовленню для Трипільскої ТЕС чотирьох  експериментальних пальників ТХП-70, що розроблено інститутом вугільних технологій НАН України для установки їх на котлах ТПП-210А, які розраховано на спалювання високо-зольного антрациту з попередньою термохімічною підготовкою без підсвічування газом.

Зараз Черкаська механічна дільниця виготовляє великогабаритні газоповітроводи для корпусу 4А енергоблоку №4 Трипільської ТЕС, який знаходиться у поточному ремонті.

Робота кожного підрозділу складна і відповідальна, адже більшість обладнання ТЕС пройшла серйозне випробування часом. Та спеціалісти «Ременерго» впевнені, що технічне обслуговування та якісні ремонти гарантують надійну роботу обладнання протягом тривалого терміну експлуатації.