Центренерго повертається до прибуткової роботи

2.12.2015

На фоні наближення зимових холодів та перебоїв з надходженням в Україну вугілля з Російської Федерації та Донбасу проблема проходження опалювального сезону на сьогодні постала дуже гостро. У цьому ключі ефективна та стабільна робота державної енергогенеруючої компанії ПАТ «Центренерго» є вкрай важливою у забезпеченні збалансованої роботи Об’єднаної Енергосистеми України (ОЕС). Саме на підвищенні ефективності, стабільності та поверненні до прибуткової роботи Товариства зосередженні першочергові кроки керівництва Компанії.

Аналіз фінансово-господарської діяльності показує, що за останні місяці Компанії вдалося суттєво покращити результати діяльності та повернутися до прибуткової роботи. Так, за результатами 8 місяців 2015 року збиток роботи сягав 134 млн. грн. По закінченню третього кварталу ПАТ «Центренерго» скоротило акумульований за попередні місяці збиток до 81,8 млн. грн. А вже у жовтні Компанія відзвітувала про чистий фінансовий прибуток за результатами 10 місяців у розмірі 22,6 млн. грн (в той час як прибуток за жовтень місяць склав 104,4 млн. грн.). За прогнозними результатами 11-ти місяців очікується зростання прибутку від господарської діяльності до близько 80 млн. грн. Таку динаміку вдалося отримати, докладаючи максимальних зусиль щодо покращення результатів, як в частині зменшення витрат, так і в частині збільшення дохідності за рахунок застосування економічно ефективних режимів роботи основного обладнання.

Незважаючи на суттєву важкість переговорного процесу під час укладання договорів на постачання вугільної продукції, що крім того супроводжується відсутністю чіткого розуміння з боку постачальників щодо можливості виконання своїх зобов’язань, Товариству протягом останніх трьох місяців вдалося суттєво наростити запаси вугілля на складах ТЕС, з 311 тис. тон вугілля на початок вересня до майже 486 тис. тон на кінець листопада (що на 354 тис. тон більше у порівнянні з листопадом 2014 року). Крім того, на виконання Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України №566 від 1 вересня 2015 року в Компанії на відміну від минулого року створено 10 денний запас мазуту, що може бути використаний у надзвичайних ситуаціях. З жовтня 2015 року єдиним постачальником газу для ТЕС ПАТ «Центренерго» є НАК «Нафтогаз України», що підвищує надійність поставок та прозорість ціноутворення.

В умовах відсутності стабільних поставок вугілля антрацитової групи із зони АТО та Російської Федерації, ПАТ «Центренерго» виступило з ініціативою якнайшвидшого пошуку шляхів диверсифікації поставок з Південно-Африканської Республіки, Австралії, США та інших країн, з метою забезпечення стабільної роботи енергосистеми України. Так, на виконання протокольного рішення за підсумками наради з питань забезпечення енергогенеруючих компаній вугільною продукцією, в т. ч. за рахунок імпорту від 17 вересня 2015 року під головуванням Міністра енергетики та вугільної промисловості України В.В. Демчишина, ПАТ «Центренерго», єдиною серед генеруючих компаній ТЕС,   кінці вересня було підписано прямий двосторонній договір із швейцарською компанією міжнародним трейдером - "MERCURIA ENERGY TRADING SA" на постачання антрацитового вугілля з Південно-Африканської Республіки (ПАР). Прибуття перших 168 тис. тон вугілля з ПАР очікується вже 4 грудня цього року.

Минулого тижня Компанія підписала додаткову угоду та замовила наступний човен, що має надійти до портів України вже у січні 2016 року. Ритмічна поставка вугільної продукції з ПАР за контрактом ПАТ «Центренерго» дозволить посилити енергонезалежність не тільки Компанії, а й України в цілому.

У донбаського вугілля є безумовна перевага в цінових параметрах. Але на сьогоднішній день диверсифікація постачання палива це - єдиний дієвий хід у протистоянні гіпотетичній вугільній блокаді з боку РФ та окупованих територій Донбасу. Прийняті заходи (диверсифікація поставок з ПАР) дозволять ПАТ «Центренерго» успішно пройти осінньо-зимовий період 2015/2016.

Знаходячись у стані банкрутства та фактично не маючи доступу до банківських кредитних ресурсів, завдяки виваженій економічній та бюджетній політиці керівництва, ПАТ «Центренерго» змогло акумулювати фінансові ресурси та спрямувати їх на поповнення акредитиву для оплати імпортованого вугілля. Така форма оплати, на відміну від вимоги Продавця про здійснення 100% передоплати, була досягнута в процесі важких переговорів. Незважаючи на те, що акредитив у міжнародній торгівлі є найбільш прийнятною та найбільш безпечною формою оплати саме для Покупця, це призвело до відволікання значної суми обігових коштів, які так необхідні Компанії під час підготовки та проходження осінньо-зимового періоду.

Крім того, керівництво Компанії докладає максимальних зусиль на проведення переговорів з постачальниками по укладенню мирових угод та реструктуризації заборгованості з метою оздоровлення фінансового стану Компанії, уникнення судових спорів та виплати накоплених за попередні періоди боргів.

Як один з напрямків зменшення експлуатаційних витрат було проведено коригування графіку ремонтної програми. Аналізуючи стан кожного енергоблоку, технічними службами було проведено оптимізацію ремонтної кампанії зі зменшенням залучення підрядних організацій та відповідно збільшенням обсягів робіт, виконаних силами власного ремонтного персоналу всіх підрозділів Товариства. Це дало можливість скоротити витрати на ремонтну кампанію майже на 400 млн. грн.  Але навіть за таких обмежень, завдяки грамотній політиці організації процесу виконання ремонтів протягом 2011-2014 років, енергоблоки ТЕС ПАТ «Центренерго» здатні виконувати завдання диспетчерів ОЕС України, що підтверджується здійсненням 27 пусків енергоблоків Вуглегірської ТЕС у листопаді 2015 року, та забезпечувати життєдіяльність міст-супутників. Крім того, саме Вуглегірська ТЕС миттєво зреагувала зміною режиму роботи у критичній ситуації під час підриву ЛЕП та відключення Криму від енергопостачання.

Рішенням комісії Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 12 листопада 2015 року ПАТ «Центренерго» отримало Акт готовності до роботи в ОЗП 2015/2016 років.

Сьогоднішні результати роботи Компанії свідчать про те, що прийняті рішення були вимушеними, але вірними. Вони дозволили втримати керованість Компанією, зберегти колектив підприємства, вчасно та в повному обсязі виплачувати заробітну плату, виконати всі задекларовані соціальні гарантії перед працівниками, визначені Колективним договором, та направити зусилля на досягнення позитивних результатів роботи.

Однак, приймаючи до уваги попередній досвід роботи в умовах обмеження постачання вугілля антрацитової групи із зони АТО та Російської Федерації, Компанія вжила всіх можливих заходів для упередження кризових ситуацій і реалізації всіх можливих сценаріїв розвитку подій.   Фахівцями Компанії був розроблений антикризовий план заходів, який передбачає перехід Зміївської та Трипільської ТЕС на роботу нижче мінімального складу обладнання у разі повної  відсутності поставок вугілля з тимчасово окупованих територій та Російської Федерації. За умов наявного запасу вугілля на складах ТЕС та надходження палива з Південно-Африканської Республіки, такий режим дозволить пройти зиму, зберегти обладнання ТЕС та забезпечити теплопостачання міст-супутників. В додаток до Антикризового плану заходів для кожної ТЕС ПАТ «Центренерго» фахівцями було розроблено Програму невідкладних дій та подолання наслідків надзвичайної ситуації спричиненої повною відсутністю будь-яких видів палива. Для відпрацювання заходів Програми на електростанціях Товариства з усім оперативним персоналом були проведені тренування на тему «Повний зупин електростанції з втратою парових власних потреб в умовах низьких температур та відсутності палива». У грудні цього року такі тренування відбудуться за участю органів місцевого самоврядування та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

В таких умовах надзвичайно важливою залишається злагоджена робота органів управління, національних регуляторів та всіх підприємств Об’єднаної Енергосистеми України, що дозволить успішно пройти осінньо-зимовий період 2015/2016, збереже та підвищить надійність ОЕС України.

Після засідання Антикризового енергетичного штабу під головуванням Прем’єр-міністра України А.П.Яценюка, що відбувся 27 листопада 2015 року, ПАТ «Центренерго» висловлює повну готовність всебічно сприяти якнайшвидшій закупівлі вугільної продукції з ПАР та інших країн та прийняти її на зберігання на складах ТЕС Компанії за рахунок фінансування з Державного Резервного Фонду України відповідно до діючого законодавства.