Трипільську ТЕС відвідав Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик

5.05.2016

5 травня 2016 року Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик з робочим візитом відвідав Трипільську ТЕС ПАТ «Центренерго», яка є системоутворюючою, та забезпечує надійне енергопостачання міста Києва.

Разом з В.о. генерального директора ПАТ «Центренерго» Олегом Коземком та директором Трипільської ТЕС Петром Кравцем Міністр оглянув територію та виробничі потужності електростанції, поспілкувався з колективом.

Основною метою поїздки було ознайомлення з роботою підприємства, зокрема, з роботою енергоблока №2, на якому вперше в Україні було реалізовано проект повномасштабної реконструкції з використанням потужностей українського машинобудівного комплексу, силами українських проектантів, підрядників та фахівців Трипільської ТЕС. Результатом реконструкції стало збільшення потужності енергоблоку до 325МВт, зниження питомих витрат умовного палива до 344 г/кВтг, забезпечення спалювання вугілля без підсвічування на навантаженні 80-100%, підвищення ККД та паропродуктивності котлоагрегату.

В ході візиту Міністр також ознайомився зі станом будівництва повномасштабної пілотної установки десульфурації димових газів за сучасною напівсухою технологією фірми «RAFAKO SA» (Республіка Польща), що розпочато в рамках реконструкції енергоблоку №2. На даний час здійснено підготовку майданчика під будівництво, виготовлено і поставлено значну частину основного обладнання.

Реалізація проекту будівництва сіркоочистки передбачає доведення до європейських нормативів рівнів викидів не тільки двоокису сірки, а й суспендованих твердих частинок (золи) за рахунок встановлення на додаток до існуючого електрофільтра рукавного фільтра. Впровадження сіркоочисного обладнання забезпечить подальше функціонування ТЕС в контексті вимог природоохоронних органів та позитивно позначиться на міжнародному іміджі України як члена Енергетичного Співтовариства.

Значний інтерес Міністра викликали питання будівельної готовності, термінів реалізації та фінансування будівництва сіркоочистки.

Під час спілкування Ігор Степанович цікавився настроєм робочого колективу, питаннями побуту та соціального забезпечення енергетиків.

На завершення візиту Міністр подякував керівництву та багатотисячному колективу ПАТ «Центренерго» за плідну роботу, завдяки якій компанія закінчила 2015 рік з прибутком майже 22 млн.грн., та успішно пройшла осінньо-зимовий період 2015-2016 років. Особливу вдячність він висловив за роботу ПАТ «Центренерго» в першому кварталі 2016 року, яка принесла Товариству прибуток в розмірі 269,9 млн.грн. Такі результати вдалося досягти завдяки провадженню професійним менеджментом компанії конструктивних ініціатив та ефективній злагодженій роботі всього колективу.

Це стало підтвердженням неодноразових висловлювань тоді ще Народного депутата України VIII скликання Ігоря Насалика на засіданнях Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, у виступах для ЗМІ та на телеефірах, про те, що така компанія як ПАТ «Центренерго» повинна працювати з прибутками не менше мільярда гривень на рік. І зараз перед колективом Товариства стоїть завдання виправдати таку високу довіру.