Комплексне навчання на мазутному господарстві ТпТЕС

28.10.2016

27 жовтня на території мазутного господарства цеху паливоподачі Трипільської ТЕС відбулося практичне навчальне відпрацювання комплексу заходів з цивільного захисту, при виникненні надзвичайної ситуації техногенного характеру. В ході навчання були відпрацьовані дії керівного складу та об’єктових формувань цивільного захисту, працюючого персоналу Трипільської ТЕС, їх взаємодія з аварійно-рятувальними службами Обухівського району при ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, під час виробничої аварії.

В навчаннях приймали участь більше 170 чоловік, з залученням необхідної для цього техніки, рятувальних служб та пожежної частини з м.Українка. Методичний супровід здійснювався Навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області.

На першому етапі "Комплексного об'єктового навчання" за легендою, під час зливу мазуту з автоцистерни відбулося коротке замикання в автомобілі, його загорання, пожежа. В результаті пожежі та вибуху було змодельовано ситуацію з 2-ма постраждалими.

О 10.00 на Трипільській ТЕС пролунала сирена, яка була продубльована по пошуковому каналу зв’язку для того, аби її почули навіть в найшумніших куточках електростанції. Потім пролунало речове повідомлення про виникнення надзвичайної ситуації. Після оповіщення всіх задіяних служб та ланок ТпТЕС дії перемістилися на територію мазутного господарства, де  відбувалася локалізація та ліквідація даної надзвичайної ситуації.

До прибуття пожежних автомобілів: ДПРЧ-17 (м.Українка) та пожежного авто Трипільської ТЕС, на естакаді зливу, була включена стаціонарна система пожежогасіння. Через декілька хвилин після цього на територію господарства почали прибувати пожежні авто. По прибутті кожен автомобіль поставили на гідрант, розвернули робочу пожежну лінію й приступили до ліквідації наслідків умовної аварії.

Під час пожежі було виявлено умовно постраждалих працівників, яких, після надання станційною медичною службою першої допомоги, швидка забрала до лікарні.

На навчаннях була задіяна ланка охорони громадського порядку, яким на допомогу прибула згідно розпорядження голови Обухівської райдержадміністрації поліція. Працівники поліції регулювали рух та напрямок евакуації персоналу через запасний виїзд, а також обмежували доступ сторонніх осіб до місця ліквідації аварії.

Також була залучена аварійно-технічна ланка підприємства, яка проводила свої заходи по відновленню трубопроводу та електричної частини на естакаді. Тягач після гасіння пожежі продемонстрував, яким чином відбуксовували машину за межі господарства. На цьому завершився 1-го етап навчання.

Друга частина "Комплексного об'єктового навчання" розпочалася, коли по лінії диспетчерської служби надійшло повідомлення про те, що на підприємство прямує ураганний вітер.

В ході навчання, начальнику ланки обслуговування сховища була дана команда: оповістити та зібрати працівників. О 14.00 на Трипільській ТЕС пролунала сирена (речове повідомлення) після чого працівників електростанції було евакуйовано в бомбосховище підприємства. Представники відповідних служб прослідкували за тим, як персонал було оповіщено, як він прямував та розмістився в захисній споруді електростанції.

В результаті даного відпрацювання була продемонстрована злагоджена діяльність всіх елементів життєзабезпечення захисної споруди та завершено навчання.

За повідомленням редакції "Дніпровський енергетик" -
видання ПАТ "Центренерго" Трипільська ТЕС