ПАТ «Центренерго» спростовує недостовірну інформацію, озвучену народним депутатом Сергієм Лещенком, щодо закупівлі газу за завищеною ціною

13.12.2016

ПАТ «Центренерго» готує позов до суду і вимагатиме від народного депутата України Сергія Лещенка спростувати недостовірну інформацію щодо закупівлі газу за завищеною ціною, про яку він заявив в ефірі програми «Шустер.Live» 9 грудня 2016 року.

Керівництво ПАТ «Центренерго» готове надати суду розрахункові документи, що спростовують поширену у ЗМІ неправдиву інформацію щодо начебто завищеної вартості придбаного у березні 2015 року природного газу.

Вищезгадані документи доводять, що ПАТ «Центренерго» здійснювало закупівлі природного газу для своїх потреб за нижчою ціною, аніж гранична ціна газу, встановлена постановами НКРЕКП, і керівництво державної компанії діяло відповідно до вимог чинного законодавства України з питань закупівель.

Наведені у «Додатку 1» розрахунки ПАТ «Центренерго» щодо закупівель газу у березні-вересні 2015 року свідчать про те, що за договором із ТОВ «Газтранспроект» вартість газу змінювалася щомісяця – відповідно до зміни граничної ціни газу, встановленої постановами НКРЕКП. А також про те, що ПАТ «Центренерго» отримало значну економію у сумі 10,557 млн грн, закуповуючи газ ТОВ «Газтранспроект» (порівняно із ціновими пропозиціями від НАК «Нафтогаз України»).

Так, у березні 2015 року ПАТ «Центренерго» уклало угоду з ТОВ «Газтранспроект» на суму 194,63 млн грн на постачання 19 млн кубометрів газу. На той час гранична ціна газу для промисловості, встановлена НКРЕКП на момент укладання угоди (Постанова НКРЕКП № 227 від 26.02.2015), становила 10 893 грн за тисячу  кубічних метрів з ПДВ без транспортування. Тоді як ціна на березень 2015 року за договором з ТОВ «Газтранспроект» була нижчою майже на 650 гривень і становила – 10 243,6 грн./тис. куб. м.

Також в цей період діяв договір між ПАТ «Центренерго» та НАК «Нафтогаз України», що передбачав ціну газу в березні, яка дорівнювала граничній ціні НКРЕКП – 10 893,6 грн/тис. куб. метрів. Тобто різниця вартості 1 тисячі метрів кубічних природного газу, якщо порівняти ціни двох постачальників, становила 650 грн/тис. куб. м, а в деякі місяці сягала 1150 грн/тис. куб. м, що свідчить про більш вигідні умови поставок за угодою із ТОВ «Газтранспроект».

Нагадаємо, що із 1 жовтня 2015 року набрав чинності Закон України «Про ринок природного газу», згідно з яким НКРЕКП припинила встановлювати граничну ціну газу. Тому з жовтня 2015 року ПАТ «Центренерго» працює виключно з державною компанією НАК «Нафтогаз України» щодо поставок природного газу.