Вуглегірська ТЕС вмикає світло у вікнах новобудови

24.07.2012
Вуглегірська ТЕС ПАТ «Центренерго» - це не просто містоутворююче підприємство, не тільки світло і тепло для жителів Світлодарська. Це - його невід'ємна частина, гарантія стабільної життєдіяльності і розвитку всіх сфер міста. Майбутнє станції безпосередньо пов'язано з майбутнім міста і добробутом його мешканців. Досить зазначити, що із 12 тисяч жителів Світлодарська 3 тисячі працюють на Вуглегірській ТЕС. При цьому підприємство не тільки є запорукою відсутності багатьох соціальних проблем, а й намагається у міру можливостей дбати про соціальну сферу.

Значним внеском у розвиток міста стала ініціатива адміністрації Центренерго і керівництва Вуглегірської ТЕС проведення реконструкції незавершеного будівництва першого соціального житлового будинку у місті. За роки незалежності це один з небагатьох безпрецедентних прикладів в енергетичній галузі та Україні в цілому, коли підприємство взяло на себе зобов'язання забезпечити своїх працівників і жителів міста, що працюють у бюджетній сфері, безкоштовним житлом. Таким чином, Центренерго вносить свою посильну частку у підтримку соціальних ініціатив Президента України, що передбачають значне збільшення обсягів будівництва доступного житла для українських сімей.

Будівництво 14-ти поверхового будинку почалося ще в 90-і роки, але через недостатнє фінансування було припинено. З 1995 року роботи по будинку не проводилися. Лише у грудні 2011 року, враховуючи можливості підприємства і гостру необхідність вирішення житлових питань працівників станції, було прийнято рішення про реконструкцію незавершеного будівництва. Отримавши підтримку з боку Світлодарської міськради, ініціатива була схвалена Фондом держмайна і Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Для реалізації проекту були затверджені механізми фінансування і реалізації введення будинку в експлуатацію.

Проект реконструкції будинку фінансується за рахунок коштів Центренерго і Вуглегірської електростанції. З метою мінімізації витрат відділ капітального будівництва Вуглегірської ТЕС взяв на себе функції залучення спеціалізованих підприємств, координації проведення підрядних робіт та контролю ефективності витрачання коштів. За рахунок цього вдалося значно знизити витрати у порівнянні з початковим проектним кошторисом.

Будівництво ведеться високими темпами, відповідно до сучасних будівельних норм і правил. На сьогодні основні роботи по зведенню будівлі і монтажу його основних комунікацій вже на стадії завершення, йдуть оздоблювальні роботи місць загального користування. Вікна будинку обладнані сучасними енергозберігаючими склопакетами і будуть надійно зберігати тепло в квартирах. Відпоідно до графіку проведені пуско-налагоджувальні роботи і перевірка технічного стану ліфтів. Будинок вже підключений до системи водопостачання та електропостачання. Проводиться монтаж опалювальних і вентиляційних систем.

Квартири у новому будинку отримають працівники станції, які потребують поліпшення житлових умов і стоять на черзі вже понад 10 років. Список майбутніх власників буде затверджений рішенням загальних зборів колективу станції. Із 78 квартир зведеного будинку, серед яких - одно-, двох-, трьох-  навіть чотирикімнатні, частина буде передана в соціальний фонд міста за погодженням з місцевими органами влади.

Церемонія передачі ключів власникам відбудеться після прийняття будинку в експлуатацію державною комісією і подальшої передачі його на баланс міста в комунальну власність.

Здача об'єкта в експлуатацію запланована на вересень 2012 року. Світлодарці отримають довгоочікуваний подарунок від станції до святкування Дня міста, який відзначатимуть у третю неділю цього місяця. Для працівників станції цей рік є особливим, ювілейним. Рівно 40 років тому був поставлений під промислове навантаження перший енергоблок Вуглегірської ТЕС. Тож введення в експлуатацію житлового будинку стане черговою яскравою сторінкою в історії однієї з найбільших електростанцій країни.

Ця приємна і значима для всіх подія стане вагомим кроком до подальшого розвитку міста та енергетичної галузі регіону. Енергетика потребує припливу молоді. Сприяння у вирішенні житлових питань, створення гідних умов для життя і роботи може стати основоположним чинником для закріплення на підприємстві молодих спеціалістів та перспективних працівників.