Від оздоровлення персоналу до оздоровлення бізнесу

6.09.2012

Робота на підприємствах енергетичної галузі висуває підвищені вимоги до фізичного і психічного здоров'я людей. Збереження якості життя, здоров'я та активності людей, що дають світло і тепло, є одним із пріоритетних завдань кожного підприємства енергетичної галузі. З метою підвищення професійного довголіття працівників, збереження високого рівня працездатності, керівництво ПАТ «Центренерго» прагне до створення належних умов роботи та відпочинку.

Програми оздоровлення персоналу передбачають добровільне медичне страхування, надання додаткової відпустки за шкідливі і небезпечні умови праці, виплату одноразової матеріальної допомоги до щорічної оплачуваної відпустки, введення гнучкого графіка робочого часу. ПАТ «Центренерго» проводяться заходи щодо профілактики і медичної реабілітації персоналу, у тому числі із використанням «Апаратного комплексу спектродинамічної  фототерапії «Сінергіс» зі зворотним біологічним зв'язком». За допомогою апарату відновлюються функції імунної, ендокринної і нейро-чуттєвої систем без протипоказань. Відновлення власних біологічних ритмів організму сприяє захисту і профілактиці сезонних ГРВІ і грипу, лікуванню гострих і хронічних захворювань. Працівники Трипільської ТЕС, які вже змогли пройти перші курси Сінергіс-терапії, відзначають позитивний відновлюючий ефект від проведених сеансів. Вже після 2-3 процедур відчувалися приплив сил і бадьорості, поліпшупався сон, підвищувалась працездатність.

Значна увага у Центренерго приділяється проведенню спортивно-оздоровчих заходів, забезпеченню функціонування спортивних комплексів та басейнів. Серед працівників проводяться спартакіади з різних видів спорту - волейболу, баскетболу, міні футболу, ручного м'яча, плавання та пляжного волейболу.

У компанії реалізуються спеціальні літні програми відпочинку та оздоровлення працівників і членів їх сімей. Загальний обсяг фінансування оздоровчих заходів у 2012 році склав більше 4 млн. грн.

Керівництвом Центренерго приділяється значна увага проведенню оздоровчої кампанії. У поточному році поряд із збільшенням кількості наданих пільгових путівок працівникам, особлива увага приділялася поліпшенню якості та різноманітності послуг, що надаються.

Новим і привабливим місцем для проведення літніх відпусток працівників стала база відпочинку «Южная», розташована на Чорноморському узбережжі Криму в смт. Миколаївка. Рішення із придбання бази було прийнято Загальними зборами акціонерів Центренерго 6 квітня 2012 року. Одним з факторів, що вплинули на вибір здравниці, було те, що Крим має унікальні природно-кліматичні умови для оздоровлення та є найбільш популярним місцем відпочинку українців. Морський клімат західного узбережжя Криму вдало поєднується із степовим, що сприяє профілактиці та лікуванню великої кількості захворювань, заряджаючи цілющою енергією природи. Протягом літнього періоду цього року база «Южная» змогла прийняти більше 400 працівників компанії. У плани керівництва на наступний рік входить розвиток інфраструктури, оновлення та ремонт застарілих фондів, озеленення і впорядкування території бази, забезпечення якісного сервісу за умови збереження доступної пільгової вартості путівок наступного сезону.

Важливим соціальним напрямком оздоровчого відпочинку, є програма літнього відпочинку дітей працівників енергетиків. Більше ніж 700 дітей протягом літа відпочили у дитячих оздоровчих таборах Чорноморського узбережжя Криму, Азовського моря, на Дніпрі і в інших мальовничих куточках України. Як основні критерії під час вибору здравниць враховувалися комфортні умови проживання для дітей, сприятливі природно-кліматичні умови, якість харчування, організація дозвілля і кваліфікація персоналу, що працює з дітьми. Вартість літнього відпочинку для дітей працівників підприємства складає від 10% до 30% повної вартості путівки.

Крім того, протягом літнього періоду понад 1,5 тисяч працівників підприємства та членів їх сімей скористалися послугами інших закладів відпочинку ПАТ «Центренерго», які були завчасно підготовлені до літнього сезону і успішно приймали відпочиваючих енергетиків. Лікувально-оздоровчий профілакторій Зміївської ТЕС «Біле озеро», розташований у мальовничому куточку Зміївського району на березі старого русла Сіверського Дінця, розрахований на 100 місць. За сезон у профілакторії оздоровилося близько 400 працівників електростанції. Також для енергетиків цілий рік, за безперервним графіком працює санаторій-профілакторій Вуглегірської ТЕС, розрахований на 100 місць. Працівники Трипільської ТЕС мали можливість провести літні відпустки на базі відпочинку «Чайка» на Арабатській стрілці. Ласкаве і чисте море, затишні будиночки, тінисті алеї і розарії дозволили чудово провести час, отримати позитивні емоції та зміцнити здоров'я на майбутній робочий рік.

Згідно з положеннями Колективного договору на 2012-2013 роки, що діє в компанії, працівники можуть придбавати путівки, оплачуючи 10% від їх повної вартості.

Реалізація проектів соціального захисту в Центренерго забезпечує вкладення цільових інвестицій в людські ресурси, які допомагають у досягненні стратегічних цілей - підвищенні продуктивності праці, поліпшенні якості роботи, забезпеченні економічної стабільності та соціальної стабільності підрозділів Центренерго.