Центренерго будує житло для енергетиків

24.09.2012

ПРЕС-РЕЛІЗ

22 вересня 2012 року у місті Світлодарськ, Донецької області відбулося урочисте введення в експлуатацію житлового будинку для робітників Вуглегірської ТЕС. У цьому чотирнадцятиповерховому будинку безкоштовно отримають квартири сім'ї енергетиків, які стоять на черзі вже понад 10 років. Із 78 квартир будинку частину буде передано до соціального фонду міста за погодженням з місцевими органами влади.

За роки незалежності це один з небагатьох прикладів не тільки в енергетичному секторі, але й в Україні загалом, коли підприємство взяло на себе зобов'язання забезпечити своїх працівників та мешканців міста, що працюють у бюджетній сфері, безкоштовним житлом. Таким чином, компанія вносить свій внесок у підтримку соціальних ініціатив Президента України, що передбачають збільшення обсягів будівництва доступного житла для українських родин.

Будівництво будинку було розпочато ще у 1995 році, але через брак коштів будівельні роботи у 2002 році були припинені. Лише у грудні 2011 року, враховуючи фінансові можливості підприємства і гостру необхідність вирішення житлових питань працівників теплоелектростанції, було прийнято рішення про спрямування коштів з прибутку підприємства на реконструкцію незавершеного будівництва. Отримавши підтримку з боку Світлодарської міськради, ініціативу було схвалено Фондом держмайна України і Міністерством енергетики та вугільної промисловості України.

Довготривалий час компанія не мала можливості спрямовувати кошти на соціальні програми. Якщо 2009 рік Центренерго завершило зі збитками в 250 мільйонів гривень, то вже наступного року отримало прибуток. У 2011-му рівень прибутковості вдалося збільшити у 6 разів. Поточного року енергетики сподіваються на більш високі показники, що дасть можливість розвитку соціальних проектів.

«Вже другий рік поспіль компанія неухильно набирає темпи розвитку, ми отримуємо прибуток і цей прибуток ми виплачуємо і в якості дивідендів, і спрямовуємо на будівництво нових об'єктів виробництва та об'єктів соціальної сфери, які дозволяють нашим робітникам як добре працювати, так і мати можливість для відпочинку», - зазначив генеральний директор ПАТ „Центренерго” Олександр Чмиренко, виступаючи на святі міста та урочистостях з нагоди введення в експлуатацію нового будинку.

В урочистих заходах також взяв участь народний депутат України Ігор Шкіря. Його благодійний фонд фінансував будівництво сучасного дитячого майданчика, який прийшовся до вподоби юним мешканцям всього навколишнього житлового масиву.

Список майбутніх новоселів складався колегіально на загальних зборах колективу теплоелектростанції. Церемонія передачі ключів власникам нових квартир відбудеться після передачі будинку в комунальну власність міста.

Слід зазначити, що Центренерго займає активну позицію в реалізації важливих напрямів соціальної політики, піклуючись про здоров'я й благополуччя персоналу своїх структурних підрозділів. І новий житловий будинок є ще одним підтвердженням соціальної спрямованості і відповідальності компанії.

Довідка

ПАТ "Центренерго" (Київська обл.) - Одна з провідних енергогенеруючих компаній, що експлуатує Вуглегірську, Зміївську і Трипільську ТЕС сумарною встановленою потужністю 7600 МВт. Державі в особі НАК "Енергетична компанія України" належить 78,3% акцій "Центренерго". На станціях встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 МВт до 800 МВт, 18 з яких - вугільні, 5 - газомазутні.

Вуглегірська ТЕС - найпотужніша електростанція компанії і перший за величиною енергогенеруючий об'єкт на території Донецької області. Проектна потужність ТЕС становить 3600 МВт. У 2012 році станція відзначає 40-річний ювілей.