Європейські колеги продемонстрували чисті вугільні енерготехнології

16.11.2012
ТЭС Боксберг, Wattenfall, ГерманияНа початку 2011 року Україна отримала грант Європейського співтовариства в розмірі 625 тис. євро на реалізацію Проекту «Демонстрація, ознайомлення та застосування в Україні чистих вугільних технологій та технологій уловлювання та захоронення двоокису вуглецю». Виконавцем проекту став Інститут вугільних енерготехнологій НАН України.

Метою Проекту, що розрахований на два роки і триватиме до кінця 2013 року, є демонстрація, розповсюдження та застосування чистих вугільних енерготехнологій в Україні. Використання таких технологій дозволить знизити витрати енергетичного вугілля, значно зменшить викиди парникових газів та інших шкідливих речовин у довкілля. Як вважають спеціалісти, Проект є доповненням загальної політики, яка була сформульована в принципах Меморандуму про енергетичну співпрацю, підписаного у 2005 році.

У рамках Проекту, з 4 по 10 листопада 2012 року делегація українських фахівців мала можливість відвідати підприємства енергетичного комплексу Польщі та Німеччини. Ціллю візиту стало ознайомлення фахівців енергогенеруючих компаній з досягненнями в галузі чистих вугільних енерготехнологій в країнах Європейського Союзу.

Під час заходу наші спеціалісти обговорили ситуацію в тепловій енергетиці України та питання модернізації галузі, приділили увагу стану впровадження нових екологічно чистих та високоефективних технологій спалювання вугілля та висловили підтримку ініціатив Європейської комісії в її зусиллях по впровадженню чистих вугільних технологій в енергетику України.

Від компанії Центренерго у візиті взяли участь Директор з інвестпроектів та капітального будівництва Ю. Трофименко, начальник виробничо-технічного відділу Ю.Оксимець та заступник головного інженера з експлуатації та екології Трипільської ТЕС О. Двірний. Також до складу делегації входили представники енергохолдингу ДТЕК, Донбасенерго та Інституту вугільних енерготехнологій.

Програмою було запропоновано ознайомлення з роботою таких сучасних європейських теплових електростанцій та підприємств як найбільша польська ТЕС на кам’яному вугіллі „Kozienice”, ТЕЦ Cottbus (Німеччина) з котлом киплячого шару під тиском, німецькі ТЕС Boxberg та Schwarze Pumpe, польською ТЕС Lagisza. Також спеціалісти у галузі експлуатації теплоенергетичного устаткування мали можливість огляду німецької установки газифікації Siemens та поспілкуватися з фахівцями Інжинірингового центру Alstom, що у польському місті Лодзь.

Під час візиту відбулися переговори щодо можливостей подальшої співпраці. Енергетики обмінялися досвідом та ознайомилися з практикою впровадження чистих вугільних технологій, яка може стати в нагоді під час проведення робіт по реконструкції та модернізації енергоблоків в Україні.