Вуглегірська ТЕС готується до святкування ювілею

18.12.2012

22 грудня 2012 року у енергетиків ПАТ «Центренерго» особливе, подвійне свято. Традиційний День енергетика збігається з 40-річчям з дня пуску першого енергоблока Вуглегірської теплової електростанції потужністю 300 МВт.

Вуглегірська ТЕС - одне з найбільших на Донбасі енергогенеруючих підприємств. За показником встановленої потужності, 3 мільйона 600 тисяч кіловат, станція займає лідируючі позиції у секторі теплової генерації України та серед європейських ТЕС. На сьогоднішній день станція виробила більше 500 ГВтч електроенергії.

За результатами поточного року підприємство отримало значні техніко-економічні показники, у тому числі високий коефіцієнт використання встановленої потужності по пиловугільним блокам - 55,5%. Шляхом оптимізації виробничих процесів вдалося знизити показники витрат умовного палива до 370 г/кВтг. Це один з найкращих показників серед електростанцій Центренерго та інших ТЕС аналогічного типу. З метою зниження собівартості виробленої електроенергії природний газ використовується тільки для пускових робіт на пиловугільних енергоблоках. У поточному році частка газу у структурі палива пиловугільних блоків електростанції зменшилася до 0,6%.

Враховуючи умови роботи ОЕС України зі значним зниженням енергоспоживання в години нічних провалів, фахівцями ТЕС постійно опрацьовується питання збільшення діапазону навантажень. Так енергоблоки ТПП-312А за умови необхідності можуть розвантажуватися до 180 МВт без порушення режиму спалювання вугілля.

Як показав досвід проходження осінньо-зимового періоду у січні-лютому 2012 року, досить важливим є питання підтримки в робочому стані газомазутних енергоблоків Вуглегірської ТЕС 800 МВт. Так під час проходження пікового для ОЕС України енергетичного споживання і знаходження системи на межі енергетичної кризи, тільки завдяки героїчним діям персоналу ТЕС, при температурі в турбінному цеху близько -15 градусів, після більш трирічного перебування у стані консервації, був підключений до мережі енергоблок № 7. Протягом вересня 2012 були проведені необхідні випробування по включенню в мережу енергоблоку 800 МВт № 6, які підтвердили його працездатність під час зимового максимуму.

Успішною роботою станція зобов'язана, перш за все, відповідальній і добросовісній роботі експлуатаційного та інженерно-технічного персоналу. Люди - це основна об'єднуюча ланка такого складного технічного комплексу як сучасна електростанція. Високий професіоналізм трудового колективу станції заслуговує поваги.

А в святковий день варто оцінити пройдений шлях, досягнення та втрати, побачити тенденції руху і з упевненістю планувати майбутнє. А запорукою втілення планів, вирішення завдань будь-якої складності служить потужний фундамент - згуртований професійний колектив електростанції, очолюваний грамотними та відповідальними керівниками.

Кожна з електростанцій Центренерго по-своєму унікальна, у кожної - своя історія, традиції, досягнення. Разом вони складають потужну, єдину команду, яка, незважаючи на всі перепони та труднощі, здатна гідно виконувати свої зобов'язання перед споживачами.

На фото: запрацював перший енергоблок Вуглегірської ТЕС