• Головна
  • Новини
  • Після недільної кризи на ринку електроенергії «Центренерго» планує «плюс» за підсумками кварталу - т.в.о. гендиректора Віталій Довгаль
Після недільної кризи на ринку електроенергії «Центренерго» планує «плюс» за підсумками кварталу - т.в.о. гендиректора Віталій Довгаль

Рекордне падіння ціни електроенергії на ринку «на добу вперед» (РДН) з 1450 грн./МВт-год до 426,06 грн./МВт-год зупинено, ціна на 5 липня, понеділок, піднялася на 18,6% - до 505 , 68 грн./МВт-год. «Незважаючи на скандальні дії деяких комерційних учасників ринку електроенергії, ПАТ «Центренерго» планує вийти в «плюс» до закриття звітного фінансового кварталу», - заявив т.в.о. генерального директора компанії Віталій Довгаль.

Напередодні НКРЕКП ініціювала антимонопольне розслідування щодо обвалу ринку, ввела 50-відсоткове обмеження на торгівлю е/е між афілійованими компаніями, зобов'язала обленерго і «Укренерго» компенсувати 95% втрат на РДН і визначила до 8 липня мінімальну ціну (price cape) на РДН в розмірі 733,9 грн. /мВт-год.

https://www.nerc.gov.ua/?news=11699

Як відомо, раніше енергорегулятор звинуватив D.Trading (група ДТЕК) у «зниженні закупівлі електроенергії на РДН на 74% з одночасним збільшенням обсягів закупівель на РДД у пов'язаних осіб». https://www.nerc.gov.ua/?news=11695

У відповідь ТОВ D.Trading звинуватило «трейдерів-спекулянтів» на РДН і закликало НКРЕКУ «навести порядок на новому ринку електроенергії відповідно до європейських стандартів».

https://www.d.trading/news/dtrading-nagoloshue-pro-neobkhidnist-borotbi-iz-manipulyatsiyami-na-ukrainskomu-rinku-elektroenergi/

Директор з енерготрейдінгу державної ПАТ «Центренерго» Володимир Галущак бачить вихід в законодавчих змінах, які передбачають зобов'язання всіх учасників ринку (незалежно від форм власності) купувати і продавати е/е за двосторонніми угодами виключно на електронних аукціонах.

ПАТ «Центренерго» бере активну участь в аукціонах на Українській енергетичній біржі, але покупці вже з обережністю ставляться до таких покупок, оскільки реалізація електроенергії здійснюється з прив'язкою до цін на РДН, - підкреслює він. - Але ж саме електронні аукціони дають можливість доступу до інформації одночасно всім учасникам ринку і мінімізують ризик маніпуляцій в цій сфері».

За словами директора з енерготрейдінгу Центренерго, з 1 липня більше третини трейдерів - партнерів його компанії перестали викуповувати узгоджені контрактами обсяги е/е із-за збитків, хоча укладені до вересня обопільні договори  законтрактовують майже 90% генерованої компанією електроенергії.

«За останні 10 днів запаси вугілля на ТЕС/ТЕЦ, - всупереч графіку підготовки до осінньо-зимового періоду, - зменшилися на 150 тис. т або на 10%, - говорить Володимир Галущак. – Тому аномальні коливання ціни повинні турбувати всіх без винятку учасників ринку, адже мова йде вже не про бізнес чи конкуренцію, а про державну безпеку».

Як заявив глава НКРЕКУ Валерій Тарасюк, «ми починаємо процедуру розслідування того, що трапилося в останні дні на ринку» з метою вивчення всіх аспектів, «починаючи з підозрілих аукціонів, які провела 26 червня «дтеківська генерація».

https://www.youtube.com/watch?v=h2h6jdxGyjY