• Головна
  • Новини
  • Центренерго першою реалізувала електроенергію на період опалювального сезону: сформовані ціни можуть слугувати індикативом для майбутніх угод
Центренерго першою реалізувала електроенергію на період опалювального сезону: сформовані ціни можуть слугувати індикативом для майбутніх угод

ПАТ “Центренерго” реалізувало електроенергію базового навантаження з періодом постачання з 1 грудня по 31 березня 2022 року. Таким чином, вперше на українському ринку покупці отримали змогу придбати ресурс за форвардним контрактом на 6 місяців вперед. Сформовані ціни на електроенергію можуть слугувати індикативом для інших угод з постачання електроенергії у зазначений період.

 Аукціон з продажу електроенергії відбувся 31 серпня 2021 року на Українській енергетичній біржі. Загальний обсяг реалізованого ресурсу становить 286 879 МВт-год, сукупною вартістю 502 млн грн.

 В ході торгів сформувалася ринкова ціна на рівні 1750 грн \ МВт-год без ПДВ. ПАТ “Центренерго” стала першою в Україні генеруючою компанією, яка реалізувала електроенергію з періодом постачання у першому кварталі наступного року. Отже, ціна електроенергії, сформована на аукціоні, може слугувати ціновим індикативом для інших продавців і покупців ресурсу зазначеного періоду.

 “Тривалий час ключовим індикативом на ринку електроенергії були ціни короткострокових сегментів — добового ринку та на добу наперед. Розвиток ринку, розширення пропозицій для покупців та впровадження форвардних контрактів “Центренерго” дозволяє сформувати індикативи для майбутніх періодів, які точніше відображають реальну вартість ресурсу. Це дасть змогу генеруючим компаніям та споживачам планувати власну роботу без огляду на постійні коливання цін, притаманні короткостроковим ринкам”, - прокоментував член дирекції ПАТ “Центренерго” Володимир Галущак.

 Зазначимо, що про необхідність формування індикативу ціни на електроенергію на основі угод ринку двосторонніх договорів, які формуються на біржових аукціонах, неодноразово заявляли представники Міністерства енергетики, НКРЕКП, профільних комітетів Верховної ради, а також генеруючих компаній.