Трипільська ТЕС - одна з надійних і економічних електростанцій

18.06.2012

Всі працюючі на нашому підприємстві, безперечно, є його патріотами. Станція для більшості є другою домівкою, де проходить значна частина усвідомленого, творчого життя, а не лише трудових буднів. Кожен з нас пишається тим , що ТпТЕС є однією з найпотужніших теплових електростанцій України. Її потужність складає 1800 МВт, котрі забезпечують 6 енергоблоків по 300 МВт кожний: 4 пиловугільні з двохкорпусними котлами та 2-газомазутні моноблоки.

Входячи в об’єднану енергосистему України (ОЕС України), де є атомні, теплові, гідравлічні електростанції та блок-станції, теплова генерація протягом 2007-2011 років не знижувала частку виробництва електроенергії нижче 40 відсотків. У 2011 році вона склала 43,7 відсотка, що дає підстави стверджувати: в найближчі роки основою державної електроенергетичної системи залишатимуться теплові електростанції (ТЕС).

Трипільська ТЕС має вкрай вигідне географічне розташування – на правому березі річки Дніпро, біля с. Трипілля в поймі рік Дніпро і Стугна, неподалік від столиці України міста Києва.

Завданням електростанції є забезпечення стабільного електропостачання м. Києва, Київської, Житомирської, Чернігівської та Черкаської областей, а також підтримання сталості напруги в електричних мережах Київського регіону.

На сьогоднішній день в електричні мережі відпущено вже понад 346,2 млрд.кВт.год.

З самого початку експлуатації енергоблоків 300 МВт Трипільська ТЕС зарекомендувала себе однією з надійних та економічних електростанцій України. Вона стабільно забезпечує виробництво електроенергії відповідно до заданого НЕК «Укренерго» графіка навантаження та, разом з тим, постачання теплової енергії на опалення і гаряче водопостачання споживачів міста-супутника електростанції – Українки.

Трипільська ТЕС є важливим елементом ОЕС України, що забезпечує її потреби в електроенергії, в залежності від пори року, від 2,0% до 2,5%.

Значущість Трипільської електростанції стала набагато істотнішою після суттєвого подорожчання природного газу, внаслідок чого потужності Київських ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 втратили свою економічну й технологічну привабливість та, разом з незадіяними потужностями Чорнобильської АЕС після її закриття, збільшили потребу покриття навантажень Київського регіону. Це особливо відчувається у період сильних січневих та лютневих морозів та у спекотні місяці літа, коли для виробітку електроенергії залучається вся резервна потужність пиловугільних енергоблоків (в роботі знаходяться 3 або всі 4 енергоблоки), а іноді, в разі особливої потреби, до них додаються потужності ще двох газо-мазутних енергоблоків.

Тож, усвідомлюючи роль нашої ТЕС в енергосистемі України, маємо докладати зусиль для її модернізації, що на часі.

І.Крижанівський, начальник виробничо-технічного відділу

"Дніпровський енергетик" - видання ПАО "Центренерго" Трипільська ТЕС