Шлях "Центренерго": максимізація прибутків, оптимізація витрат

Автор ЮРІЙ ВЛАСЕНКО

Юрій Власенко, виконуючий обов'язки генерального директора ПАТ "Центренерго"

 

Наслідуючи американських президентів, в бізнес-середовищі прийнято, перебуваючи на новій посаді, звітувати перед громадськістю після перших ста днів. Але на українському енергоринку ситуація змінюється щохвилини. При таких обставинах цілком логічно виходити у публічний простір із коротким звітом про стан речей у державній компанії частіше, ніж керівники Білого дому.

Насамперед хочу відзначити позитивні зрушення у напрямку продажів електроенергії. "Центренерго" почав активно виходити на ринок двосторонніх договорів на аукціонах ТБ "Українська енергетична біржа", змінивши попередню практику продажів величезних обсягів в одні руки за низькою ціною.

Тепер ми продаємо невеликими лотами, але витримуємо свою стратегію продажів і цінову політику таким чином, щоб ціна не опускалася під певну задану планку і не падала нижче за ринкову.

Це дозволило залучити до аукціонів значно більше компаній – кількість учасників іноді рахується десятками. Така висока конкуренція сприяє підвищенню цін, а відповідно збільшує прибуток "Центренрего".

Скажімо, тільки з 12 до 20 квітня "Центренерго" реалізувало на УЕБ 420 лотів базового навантаження загальним обсягом 991 200 МВт*г.  Це ресурс з різними періодами постачання, переважно на літній період. Середньозважені ціни коливаються від 1273 до 1385 грн/МВт-год. Та їх об’єднує одне – вони значно вищі за ціни аналогічних періодів 2020 року – на 19,4%-34%, а сума надходжень від укладених угод складе понад 1,1 млрд гривень.

Важливим для компанії є розв'язання проблеми заборгованості – як кредиторської, так і дебіторської. Майже півтора мільярда боргу ДП "Енергоринок", борги НЕК "Укренерго" перед ПАТ "Центренерго" і понад 900 мільйонів гривень ПАТ "Центренерго" перед ГК "Нафтогаз Трейдинг" доволі серйозно шкодять інвестиційній привабливості компанії.

Зараз ми, разом з ГК "Нафтогаз Трейдинг", розглядаємо можливість реструктуризації заборгованості за газ, який довелося палити взимку для підтримки енергосистеми України. Ми сподіваємося на позитивне розв'язання цього питання, адже переведення енергоблоків ТЕС на газ не було ініціативою ПАТ "Центренерго", рішення ухвалювалося у найвищих державних кабінетах заради збереження енергетичної безпеки.

Доволі болючим питанням для компанії залишається вугілля. Його нинішня закупівельна ціна – 1650 грн/т — не дає ПАТ "Центренерго" можливості вийти на рівень рентабельності, що є дуже важливим для підготовки компанії до приватизації.

Одним зі шляхів розв'язання цієї проблеми є створення вертикально інтегрованої компанії шляхом об’єднання ПАТ "Центренерго" з перспективними державними шахтами.

Станом на 31 березня міжвідомча комісія, у складі якої є й представники "Центренерго", завершила дистанційний камеральний аудит, а також фізичний об’їзд шахт для визначення їх потенціалу. В результаті виокремлені ті шахти, які є потенційно привабливими для створення вертикально інтегрованої компанії – але за умови отримання достатнього інвестування. Над визначенням його обсягів і працюють експерти міжвідомчої комісії.

Ще один баласт – збиткові непрофільні активи. Ведеться робота з передачі такого майна органам місцевого самоврядування, а в окремих випадках – із його продажу.

Крім того, плануються структурні зміни в компанії. Ми вирішили переглянути штатні розписи й скоротити видатки, зокрема, й шляхом реформи в апараті управління. Компанія переживає не найкращі часи, і в цей перехідний період нам потрібно бути максимально економними та ефективними одночасно. 

«Інтерфакс-Україна»