• Home
  • Новини
  • «Центренерго» несе втрати через спалювання газу заради енергетичної безпеки держави
«Центренерго» несе втрати через спалювання газу заради енергетичної безпеки держави

Енергоблоки ПАТ «Центренерго» не перебувають в аварійних ремонтах. Усі енергоблоки теплоелектростанцій державної енергогенеруючої компанії є справними і станом на 04 лютого 2021 року працюють із сумарною потужністю 2200 МВт*г.

В тому числі, на 15:00 04.02.2021 р. Вуглегірській ТЕС – 3 енергоблоки, 1 із них – із використанням природного газу; на Зміївській ТЕС – 5 енергоблоків, 2 із них – на газі; на Трипільській ТЕС – 3 енергоблоки, із них 1 – на газі. Як повідомлялося раніше, підключення додаткових блоків із використанням природного газу було необхідним для забезпечення стабільності енергосистеми.

Решта енергоблоків на вугіллі не працюють через перевитрату рекордних запасів палива у листопаді-грудні 2020 року. Нагадаємо, в той період ТЕС ПАТ «Центренерго» змушені були працювати з перевищенням Прогнозного балансу, доведеного Міненерго, на 56%, доки значна частина теплової та атомної генерації перебувала в ремонтах. Станом на початок опалювального сезону, 01.10.2020 р., на складах ТЕС ПАТ «Центренерго» зберігалося 543 тисячі тонн вугілля, що втричі перевищувало гарантовані запаси. Понадпланово було використано 362 тисячі тонн вугілля.

Тим часом, 25 січня була завершена процедура передачі одного з важливих постачальників вугілля для ПАТ «Центренерго» – об’єднання «Добропіллявугілля» у власність держави. На жаль, ця реорганізація має негативні наслідки для ПАТ «Центренерго».

Зокрема, на попередній запит ПАТ «Центренерго» до ДП «Добропіллявугілля» про відвантаження на ТЕС Товариства 20 тис.т. вугілля в січні та 200 тис.т. у лютому замість відповіді надійшло зустрічне прохання про передоплату у розмірі 300 мільйонів гривень «з метою запуску технологічних процесів та виконання зобов’язань із виплати заробітної плати і податкових та інших обов’язкових платежів», при тому – за ціною 1780 грн/т, тоді як попередньо узгоджена ціна – 1450 грн/т без передоплати.

ПАТ «Центренерго» зацікавлене в налагодженні довготривалої співпраці з ДП «Добропіллявугілля», про що компанія інформувала постачальника своїм листом та надіслала пропозицію про передоплату за вугілля за погодженим графіком, двічі на тиждень. На що відповіді наразі не отримано.

Тим часом, на численні звернення Міненерго та ДП «Укренерго», для підтримання стабільності енергосистеми і підняття навантаження ТЕС понад комерційний графік Товариства, щодоби ТЕС ПАТ «Центренерго» спалюють до 9 млн кубометрів природного газу (у дні пікового навантаження), що неминуче призведе до колосальних збитків для державної теплової генерації. Для уникнення створення багатомільйонних втрат і посилення дефіциту ліквідності через відсутність доступу до кредитних ресурсів, з метою збереження енергетичної безпеки України, ПАТ «Центренерго» зверталося до Уряду з проханням сприяти перегляду умови постачання газу для ПАТ «Центренерго» в частині ціни та відтермінування оплати державним  постачальником.

Також державна енергогенеруюча компанія очікує на сприяння Уряду в не здійсненні операторами ГРМ нарахування вартості перевищення замовленої потужності, оскільки «Центренерго» не планувало використання таких значних обсягів природного газу в своїй звичайній господарській діяльності і вважає цю ситуацію форс-мажором, а всі понаднормові витрати газу відбулися на виконання команд диспетчерів НЕК «Укренерго» про включення в роботу додаткового обладнання Товариства.

Наразі жодного рішення із піднятих питань, на жаль, немає.

Відтак, ПАТ «Центренерго»  - єдина генерація, яка виконує вимоги диспетчерів ОСП  щодо підтримання стабільності енергосистеми і збереження енергетичної безпеки держави ціною власних економічних втрат.