Щодо режиму роботи Трипільської ТЕС

Останніми днями в інформаційному просторі розповсюджується недостовірна інформація, щодо роботи Трипільської ТЕС на неякісному паливі (використанні шламу та гуми) та газі для виробництва електроенергії.

ПАТ «Центренерго» офіційно наголошує, що Трипільська теплова електростанція працює в штатному режимі згідно з графіком комерційних продажів. Щодня в роботі знаходиться мінімум один енергоблок для підтримки стабільності роботи енергетичної системи України.

Для виробництва електроенергії та забезпечення теплом споживачів міста Українка Трипільська ТЕС використовує вугілля газової групи, яке надходить із Львівського вугільного басейну та від інших вітчизняних вугледобувних підприємств з калорійністю вище 5000 ккал/кг, що відповідає першій категорії якості вугілля та підтверджується відповідними сертифікатами якості (прикріпленні нижче). Востаннє використання шламів на Трипільській ТЕС відбувалося впродовж 90-х років минулого століття.

Щодня на електростанцію заходить 3-5 тисяч тонн вугілля газової групи, з яких 2-3 тис тонн іде на виробництво електричної енергії та теплопостачання. Решта закладається на склад. Постійний запас палива на складі близько 45 тис тонн, що є оптимальним значенням через високу здатність цього виду вугілля окислювання та втрачати калорійність. Головна умова стабільності роботи ТЕС – це ритмічність поставок, яка на сьогодні забезпечується. Основним постачальником вугілля для Трипільської ТЕС є ДП «Львіввугілля».

Природний газ використовується виключно для технологічних потреб ТЕС та для виконання пусків устаткування відповідно до команд диспетчерського центру НЕК «Укренерго». Жодна з електростанцій Товариства на сьогодні не використовувала природний газ в якості палива для виробництва електроенергії.

Довідково:

Шлами мають теплотворну здатність від 3000 до 4000 ккал/кг, що відповідає четвертій категорії якості вугілля. Для можливості їх використання на котлоагрегатах ТЕС мають бути виконані відповідні додаткові технічні заходи (зокрема, встановлення додаткових пальників). Крім того, використання такого палива потребує значних витрат природного газу для підсвічування.

Щодо реплік про спалювання гуми на електростанції зазначимо наступне. На Трипільській ТЕС встановлені котлоагрегати з факельним принципом спалювання вугілля, що потребує відповідної попередньої підготовки палива, як то подрібнення та сушка. Зазначене пилоприготувальне устаткування оснащене низкою соровловлюючих пристроїв, які не дадуть можливості потрапляння будь-яких сторонніх предметів (в тому числі – резини) без попереднього подрібнення до пальників котлів.

Не подрібнені сторонні предмети призведуть до заторів та аварійного зупину подачі палива на котел. А установки попереднього подрібнення сторонніх предметів на електростанції відсутні.

Крім того, зауважимо, що потрапляння резини до тракту паливоподачі навіть у вигляді подрібненої крихти призведе до її займання ще до надходження в паливню котла з відповідними аварійним зупином обладнання.

 

Звертаємо увагу тих ЗМІ, які розповсюджують неправдиву інформацію, яка дискредитує державну компанію та викривляє факти, перш за все, проводити детальний аналіз інформації.


sertifikat-no-154-radove.pdf

sertifikat-no23-zbagacene.pdf