• Головна
  • Новини
  • Звинувачення «Схем» у бік «Центренерго» - непрофесійність або маніпуляція
Звинувачення «Схем» у бік «Центренерго» - непрофесійність або маніпуляція

Ця заява могла б не з’явитися на світ, якби люди, від яких залежить формування суспільної думки, шукали істину, а не дешеві сенсації. І вміли, принаймні, визнавати свої помилки.

Спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший» «Схеми», в якому прозвучали звинувачення у бік ПАТ «Центренерго» про «торгівлю повітрям» і заробітки мільярдів «за рахунок «Енергоатому», продемонстрував, хочеться сподіватися, банальну некомпетентність (а не цілеспрямованість та умисел) авторів «розслідування».

Цілий пласт неправди і маніпуляцій, від початку до кінця матеріалу, свідчить щонайменше про цілковите нерозуміння принципів роботи ринку електроенергії. І ми пропонуємо авторам «Схем» та усім, хто довірився цьому «розслідуванню», невеликий лікнеп у максимально доступній для розуміння формі.

Тим більше, з огляду на закид, що нібито «в «Центренерго» не відповіли на запитання «Схем»». На ті запитання, яких у ПАТ «Центренерго» навіть не отримували?

Ми не будемо наразі вдаватися до юридичних аспектів захисту ділової репутації державної енергогенеруючої компанії, але користуємося правом заявити свою позицію, якої в нас не запитали, виключно заради дотримання високих журналістських стандартів, котрі декларують автори «Схем».

Отож, трохи інформації «для загального розвитку»: принцип роботи всіх європейських конкурентних ринків електроенергії полягає в тому, що виробники мають згенерувати стільки електроенергії, скільки продали. Інакше в енергосистемі будуть виникати так звані небаланси – електроенергії туди потраплятиме більше або менше за фактичне споживання.

В Україні проблеми небалансів змушений вирішувати системний оператор – «Укренерго», та інші генеруючі компанії, які виконують диспетчерські команди системного оператора.

Саме для того, щоб стимулювати компанії виробляти і продавати рівну кількість електроенергії, встановлюються штрафи за створення небалансів. Такі штрафи стимулюють компанії активно конкурувати, щоб продати всю свою електроенергію по двосторонніх договорах (ДД), на «ринку на добу наперед» (РДН) або «внутрішньодобовому ринку» (ВДР).

Водночас, якщо хтось створив небаланс, то хтось його має виправити. І зазвичай це робить генерація, яка здатна маневрувати. Диспетчери системного оператора віддають команди, щоб не допустити імовірних проблем, а генеруючі компанії зобов’язані їх виконувати. За виконання такої функції з балансування системи генеруючі компанії отримують додаткову плату.

Отже: за створення проблем – штраф, за виправлення проблем – додаткова плата. Саме за такою системою працює і європейський ринок, як це описано у звіті Європейської Мережі Операторів Систем Передачі (ENTSOE) під назвою «Electricity balancing in Europe».

Тепер трохи конкретики щодо неправдивих звинувачень у бік державної енергогенеруючої компанії «Центренерго»:

  1. Про особливості продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

Огірки на гуртовому ринку зазвичай коштують дешевше, ніж у найближчому супермаркеті. Те саме з електроенергією. Продаючи великі обсяги за двосторонніми договорами, компанії отримують гарантований збут і можливість передоплати, а також зникають ризики випасти у небаланси. Тож зазвичай ціни у сегменті двосторонніх договорів є нижчими, аніж ціни на «ринку на добу наперед» (РДН). Для об’єктивного аналізу варто порівняти ціни «Центренерго» з іншими українськими генеруючими компаніями – вони в діапазоні інших учасників ринку і не є найнижчими.

  1. «Центренерго» продає обсяги, які не збирається виробляти».

По-перше, державна енергогенеруюча компанія зацікавлена виробляти та продавати якнайбільше електроенергії. Бо чим більші обсяги, тим менші витрати на одиницю продукції – собівартість. Тому звинувачувати нас у тому, що ми хочемо продавати більше,- як мінімум дивно. По-друге, чи завищують генеруючі компанії обсяги проданої електроенергії, легко перевірити, і це вже робилося в Україні. Наприклад, у вівторок 22 квітня 2020 року системний оператор «Укренерго» дав команду запустити в роботу усі заявлені блоки теплової генерації. ПАТ «Центренерго» включив у роботу всі свої блоки, таким чином підтвердивши можливість виробляти заявлені обсяги. Разом із тим дві інші компанії-власники ТЕС - «Донбасенерго» та «ДТЕК» - не змогли запустити всі свої блоки, тобто виявилося, що у них проданої електроенергії більше, аніж вони реально могли виробити. Ось тільки у версії «Схем» винними в таких діях чомусь виставляють «Центренерго».

  1. «Укренерго» просить «Центренерго» зупинити блоки, а «Центренерго» погоджується, але висуває умови».

 Це непрофесійно і неправдиво. Диспетчер «Укренерго» не просить. Він дає команду. А «Центренерго» безумовно цю команду виконує. Інакше наслідки будуть тяжкими для всієї енергосистеми і для кожного споживача.

  1. «Центренерго», фактично нічого не роблячи, отримує електроенергію для продажу майже удвічі дешевше від ринкової ціни».

По-перше, «Центренерго» припиняє вимушено генерувати енергію виключно по команді диспетчера. Свого часу плата за функцію розвантаження блоків для збалансування системи становила 45%, потім 35%, а зараз 20%. Як повідомлялося у ЗМІ, деякі інші компанії лобіювали, щоб така плата становила 90% (!) І ці компанії – не «Центренерго». Але винні в лобізмі іншими чомусь знову ми?

По-друге, «нічого не роблячи»- це коли диспетчер дає, а компанія виконує десятки команд за добу на розвантаження чи завантаження блоків, залежно від небалансів системи. Якщо автомобіль кожні 5 хвилин то розганяється від 0 км/год до 100 км/год, то гальмує знову до нуля, і в такому режимі їде маршрутом Київ-Львів, то його витрати на пальне аналогічні тим, якби він їхав усю дорогу із швидкістю 90 км/год? Усі розуміють, що ні. Те саме і з розвантаженням/завантаженням блоків: собівартість виробництва зростає у декілька разів, не кажучи про амортизацію. А саме в такому режимі працюють деякі блоки «Центренерго», виконуючи команди диспетчера. У розумінні авторів «Схем» це означає «нічого не робити».

Відтак, небаланси системі створює «Гарантований Покупець», якому закон давно дозволяв продавати свою атомну електроенергію за двосторонніми договорами, але він чомусь почав це робити тільки в червні. Також небаланси створюють «зелені» - виробники ВДЕ, котрі не жодної відповідальності за створені небаланси, запросто можуть заявити один обсяг електроенергії, а виробити абсолютно інший.

Тим часом, державна енергогенеруюча компанія «Центренерго» змушена виправляти такі небаланси, але винними, за версією «розслідувачів» знову залишаємося ми.

«Результат – «Енергоатом» щоденно завершує торги на РДН з небалансами на рівні від 20% до 40% продукції, виставленої на продаж, а «Гарантованому покупцю» вдається реалізувати продукцію АЕС лише в окремі години доби». Автори «розслідування» не приходять до простого висновку, що «Енергоатому» та «Гарантованому покупцю» варто продавати свою електроенергію за двосторонніми договорами, а не лише на РДН. Адже елементарно - на РДН можна продати лише в окремі години доби, отже варто продати за двосторонніми і не створювати небаланси. Однак і тут у неефективних управлінських рішеннях інших компаній чомусь винен «Центренерго».

  1. «Згідно з аналізом «Схем», відтоді «Центренерго» продовжило знаходити шляхи для використання цієї схеми, щоправда, купуючи електроенергію зі знижкою у 20%, а не 50%, як раніше.»

Виходячи із цього «розслідування» і таких висновків журналісти «Схем» можуть щодня писати про корупційну схему, бо і справді штраф за небаланс, а також компенсація за виправлення небалансів складає 20%. Більше того, можна писати про такі «корупційні схеми» практично у всіх країнах Європи, бо там також існують штрафи за створення небалансів і додаткова плата за балансування. Аналогічна система є і на ринку газу - можна і це представити, як корупційні схеми й «торгівлю повітрям».

Ось що цікаво: маневрувати та балансувати систему можуть декілька компаній, і «Центренерго» - не найбільша серед теплової генерації, а правила однакові для всіх. Однак, усе «розслідування» зводиться виключно до «Центренерго». І ось тут уже зароджуються сумніви у банальній некомпетентності журналістів, надто дивно розставлені акценти в публікації.

І наостанок трохи підсумків. Так, сьогодні державна енергогенеруюча компанія ПАТ «Центренерго» нарівні з іншими компаніями отримує плату 20% за балансування системи. І ця діяльність для нас збиткова, адже витрати на паливо за такої роботи зростають у рази. Тим не менше, ми вимушено і безумовно виконуємо команди диспетчера «Укренерго», щоб у всіх споживачів була електроенергія.

Крім того, ПАТ «Центренерго» сьогодні змушене купувати вугілля державних шахт за ціною вище ринкової, що також ускладнює фінансовий стан компанії. Газ у червні-липні компанія купує у державного НАК «Нафтогаз України».

Враховуючи викладене та цілий перелік високих стандартів і принципів, задекларований на сайті української редакції «Радіо «Свобода», переконані, що наша позиція буде донесена до аудиторії проекту «Схеми» та до всього українського суспільства.

Як державна енергогенеруюча компанія, яка у своїй діяльності керується виключно державними економічними та соціальними інтересами, ми наполягаємо на висвітленні реального, а не зманіпульованого стану справ на ПАТ «Центренерго». І залишаємо за собою право захищати інтереси державного підприємства та його ділову репутацію у всі передбачені законодавством України способи.