• Home
  • Публікації
  • Як вугільна угода з США посилила зв’язки України з Дональдом Трампом
Як вугільна угода з США посилила зв’язки України з Дональдом Трампом

How a U.S. coal deal warmed Ukraine's ties with Trump

Алессандра Прентіс
 
КИЇВ (Рейтерс) – Вперше в історії України американський антрацит допомагає підтримувати освітлення і опалення в зимовий період після угоди, яка також допомогла посилити зв’язки Києва з президентом Дональдом Трампом.

Українська державна компанія, яка імпортувала вугілля,  повідомила агентству Рейтерс, що угода була комерційно вигідною. Але також це політично доцільно, за словами людини, яка брала участь в переговорах щодо угоди та з інсайдерами енергетичної галузі. 

Для президента США Дональда Трампа ця угода дала можливість виконати нові замовлення для американського штату, де видобувають вугілля. Саме цей штат був критично важливим для перемоги Трампа у президентських виборах 2016 року.

Українській стороні ця угода допомогла показати свою користь для Білого Дому, чия підтримка необхідна Києву у конфлікті з Росією, а також відкрити нове джерело постачання вугілля, в той час, як традиційні поставки підірвані.

Кампанія Трампа, спрямована на покращення відносин з Кремлем, занепокоїла прозахідне керівництво в Україні, яке втратило Крим на користь Росії в 2014 році і продовжувало боротьбу з про-московськими сепаратистами. Проте справи пішли краще, коли президент Петро Порошенко відвідав Білий дім 20 червня минулого року. Зустріч з Трампом була ключовим моментом, важливим етапом", - повідомив агентству представник українського уряду на умовах анонімності.

Американці надали особливого значення поставкам вугілля в Україну. “Я відчував, що це важливо для них,” повідомляє джерело, яке було присутнє на переговорах, які також включали в себе засідання з віце-президентом Майком Пенсом.

Не дивлячись на стимули, які застосовує адміністрація Дональда Трампа, енергетичні компанії закривають вугільні електростанції та переходять на газову, вітряну та сонячну енергії. Через це американські гірничодобувні кампанії спрямовують свої експортні потоки до Азії й шукають нових покупців у Східній Європі, які прагнуть диверсифікувати енергоджерела.

Дональд Трамп, який підтримував американських виробників вугілля на своїй передвиборчій кампанії повідомив після зустрічі з Петром Порошенко “ Україна вже розповідає нам, що вони зараз потребують мільйони і мільйони тонн… Ми хочемо продати це їм, і всім іншим у всьому світі, хто цього потребує", - заявив він.
 
Угода з Києвом була укладена наступного місяця, після чого міністр торгівлі США Вілбур Росс заявив, що домовленість посприяла виконанню виборчих обіцянок Дональда Трампа пожвавити вугільну промисловість у США. Крім того, зауважив американський міністр, угода з Україною "посилила ключового стратегічного партнера на тлі регіональних утисків, які прагнуть підірвати інтереси США", пославшись таким чином на спроби РФ обмежувати газопостачання своїм західним сусідам.
 
Необхідність

Україна колись була великим виробником антрацитового вугілля, яке використовується у виробництві електроенергії, але останні зимні періоди вона стикнулася з його нестачею (вугілля), оскільки втратила контроль над майже всіма шахтами в східних регіонах, підконтрольних сеператистам.

Поряд з Південною Африкою, шахти в Росії, які належать Україні, були основним джерелом імпорту антрациту, але це загрожує невизначеністю. В минулому Москва припинила постачання газу в країну через суперечки з Києвом, в той час як український уряд розглядав можливість заборонити імпортувати антрацит з Росії в 2017, хоча заборона ще не була накладена.

Загальний імпорт антрациту в Україну виріс до 3.05 мільйонів тон за перші 11 місяців 2017 з 0.05 мільйонів за весь 2013 рік – за рік до того, як почалося повстання.

Сусідня Польща, яку Трапм відвідав у липні, також все більше звертається по американське вугілля. Імпорт із США минулого року виріс в пять раз і склав 839,000 тон, про це свідчать дані з державного агентства ARР.
 
У липні 2017 року українська держкомпанія "Центренерго" уклала контракт на постачання 700 тис. тонн вугілля антрацитної групи з американською корпорацією Xcoal Energy & Resources. 
 
Спочатку Центренерго збиралося платити американській компанії $113 за тону в рамках першої поставки вугілля. Аналітики, опитані агентством Рейстарс, сказали, що це дорого в порівнянні з іншими продавцями.

Проте, генеральний директор Олег Коземко уточнив, що ціна варіювалась в залежності від якості вугілля, і виходило, що Центренерго заплатило біля $100 за тону (об’єм поставки склав 410 тис. тон до кінця 2017 року).

Коземко додав, що угода з Xcoal була єдиним життєздатним варіантом для Центренерго, після того, як три заявлені раніше тендери не були реалізовані.

“Ідея підписати контракт з Xcoal була справою необхідності,” сказав він. “Ми мали домовленості, але вони не склалися, тому що ми не домовились про ціну.”

Дані по державним тендерам, отримані агентством Рейтарс показують, що два тендери не відбулися через відсутність пропозицій, а третій результати третього відмінили. Якби поставки вугілля йшли по ньому, то Центренерго платило би біля $96 за тону. 

Експерт з питань енергетики Андрій Герус повідомив Рейтарс, що угода з Xcoal “можливо, допомагає встановити хороші політичні зв’язки із США і що це є вкрай важливим на сьогодні”.

Спільне бажання

Антрацитове вугілля для Центренерго видобувається в штаті Пенсільванія, який підтримував Трампа в 2016 році. Це ознаменувало перший випадок, коли кандидат в президенти від республіканської партії переміг з 1988; слідуючи обіцянкам Трампа повернути історію вугільної промисловості назад про закриття заводів і звільнень за останні роки.

Центренерго заявило про це і Xcoal погодився на контракт незалежно від своїх урядів та без будь-якого політичного тиску. Однак, Коземко сказав: “Якби переговори між головами наших держав допомогли в цьому, ми можемо тільки сказати дякую... Це було спільне бажання.”

Для української влади дипломатична вигода є зрозумілою. Коли у вересні прибула перша партія американського антрацитового вугілля, Порошенко додав фотографію у твіттері, потискаючи руку Трампу у Вашингтоні “Як і було домовлено з @realDonaldTrump, перше американське вугілля досягло берегів України,” написав він.

У повідомленні прес-служби Порошенка сказано, що угода “є чітким прикладом того, як дружня та тепла атмосфера однієї розмови допомагає зміцнити основи стратегічного партнерства в інтересах обох сторін на майбутнє”.

На зустрічі у Вашингтоні також розглядалося питання воєнного та технічного співробітництва США та України. Скоро після цього, адміністрація Трампа заявила, що розглядає питання постачання оборонної зброї в Україну для протидії російській агресії.

Наприкінці грудня держдепартамент США ухвалив рішення щодо “покращених оборонних можливостей”.

По словам Коземко, угода з Xcoal, напевно, стане початком торгових відносин Центренерго зі Сполученими Штатами Америки, наразі, компанія веде переговори про поставку бітумінозного вугілля.

“Це добре, що ми вивчили американський ринок, тому що раніше ми ніколи не розглядали його. Ми бачимо великі перспективи для бітумінозного вугілля,” сказав він, додаючи, що інші українські компанії думають аналогічно. “Ми показали, як привезти вугілля із США, і вони наслідують наш приклад.”