• Головна
  • Новини
  • Круглий стіл об’єднав представників громадських організацій та енергетиків
Круглий стіл об’єднав представників громадських організацій та енергетиків

22 лютого 2017 року в ПАТ «Центренерго» відбувся круглий стіл на тему: "Постачання вугілля на ТЕС ПАТ "Центренерго". У заході взяли участь представники ГМ "ОПОРА", Інституту суспільно економічних досліджень, Центру економічної стратегії, Центру політичних студій «Ейдос», Інституту суспільно-економічних досліджень (Окрема подяка небайдужим до енергетики учасникам експертам Денису Сакві, Тетяні Бойко, Оксані Короткевич, Марії Репко, Олександру Горлушко, Гюнель Бабакішієвій)

В рамках зустрічі учасники обговорили ключові питання роботи енергогенеруючої компанії в умовах сьогодення. В.о. генерального директора ПАТ «Центренерго» Олег Коземко, відкриваючи захід, ознайомив представників громадських організацій з роботою Товариства в умовах економії палива та окреслив найактуальніші теми, які викликали значний інтерес та зацікавленість. Серед ключових питань особливий наголос було зроблено на механізмі закупівлі вугілля антрацитових марок на ТЕС Товариства, шляхах диверсифікації джерел постачання вугілля та можливості їх реалізації. Окремо він зупинився на актуальності  питання ринку палива і удосконалення ціноутворення та наголосив на необхідності запровадження економічно обґрунтованих цін на вугілля.

Стосовно механізму постачання вугілля

Учасники круглого столу отримали чітку і вичерпну інформацію щодо сегменту паливозабезпечення генерації. Увагу було акцентовано на тому, що здебільшого сьогодні цікавить експертів, як  ПАТ «Центренерго» здійснює всі закупівлі енергетичного вугілля походженням із ОРДЛО. У цьому зв’язку керівником Товариства було зазначено, що договори на поставку вугілля укладалися Товариством завжди керуючись виключно нормами законодавства України, чинного на момент здійснення кожної закупівлі, підзаконними актами, а також внутрішніми документами і лише із постачальниками, що мають реєстрацію на контрольованій українською владою території. Зокрема, при укладанні договорів закупівлі вугільної продукції до 01 квітня 2016 р. ПАТ "Центренерго" керувалося положеннями Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» від 24 травня 2012р. №4851-VI, а після 01 квітня 2016 р. керувалося нормами Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII. 

Перевезення вугілля із території ОРДЛО відбувалось у відповідності до чинного на момент поставки дозвільного регулювання, зокрема постачальники вносились у Додаток № 9 у відповідності до Наказу Першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 12.06.15 № 415ог (http://sfs.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/63768.html).

Стосовно шляхів диверсифікації вугілля 

Тривалий час експерти обговорювали шляхи заміщення поставок вугілля антрацитової групи з неконтрольованої території, над якими постійно працюють фахівці ПАТ «Центренерго». У цьому контексті значна увага представників ГМ "ОПОРА" була приділена проекту переведення енергоблоків Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» з антрацитової марки вугілля на марку «Г», що вже реалізується в Товаристві. Експерти наголосили на його важливості для забезпечення енергонезалежності держави та підтримки вугільної галузі України. Після завершення проекту Зміївська ТЕС стане першою в Україні гібридною ТЕС. Реалізація переобладнання дасть можливість використовувати до 1 млн. тонн вугілля газової групи на рік, розширить паливну базу теплових електростанцій, дозволить забезпечити самофінансування вугільних підприємств з метою своєчасної і у повному обсязі виплати заробітної платні шахтарям.

Ще одне важливе питання, на думку учасників зустрічі, – це імпорт енергетичного вугілля. Всі зійшлися на думці, що враховуючи блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій, імпорт вугілля є необхідною формою паливопостачання. Олег Коземко окреслив стан та можливості Товариства в цьому напрямку та реалістичний план, за виконання умов якого дане джерело постачання палива може бути економічно обґрунтованим. Як один з можливих шляхів реалізації імпортозаміщення він запропонував «розробку деталізованого балансу і графіку поставок імпортного вугілля на рівні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та наявність фінансових ресурсів під цей баланс». 

Стосовно ціни та ринку вугілля

Досить жвава дискусія та обмін думок мали місце з даної тематики. У результаті сторони погодилися, що саме зараз необхідно визначитися з пріоритетами. Адже, як зазначила член Дирекції Товариства з економіки та фінансових питань Ярослава Помилуйко, у разі повного заміщення антрацитового вугілля імпортним ресурсом, до «Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії», затвердженого Постановою НКРЕКП від 03.03.2016 № 289, необхідно вносити зміни. А саме, має бути вироблена нова методологія розрахунку ринкової ціни. 

Інші питання, пов’язані з ринком та ціною вугілля також не залишили без уваги….

За результатами круглого столу учасниками було досягнуто домовленості про подальшу співпрацю, зокрема донесені до суспільства прозорої, обґрунтованої та вичерпної інформації про діяльність Товариства, підтримку ініціатив, що сприятимуть забезпеченні енергетичної безпеки  України.