Новий ринок електроенергії запрацював в Україні. На Вуглегірській ТЕС запрацював новий відділ

Відповідно до Закону України “Про ринок електричної енергії”, новий ринок електроенергії, що функціонує за європейськими стандартами, запущений 1 липня 2019 року.

Перший етап реформування енергоринку відбувся на початку року.  З 1 січня 2019 року обленерго були поділені на дві частини: постачальника та оператора енергомереж. Також населення отримало право обирати постачальника. З 1 липня ж зміни торкнулись оптової частини ринку — змінились правила роботи генеруючих компаній.

Держава перестала бути єдиним покупцем і продавцем електроенергії. Поступово ринок переходить до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками. Запроваджено балансуючий ринок, на якому розраховують різницю між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартістю. Також з’явився ринок “на добу вперед” і внутрішньодобовий ринок, на якому закуповується електроенергія на найближчі години. Крім того, існує ринок допоміжних послуг.

Урядом на базі державного підприємства (ДП) “Енергоринок” створено 2 держпідприємства “Оператор ринку” та “Гарантований покупець”. “Енергоринок” ліквідовано.

Для запуску ринку Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, внесла зміни в правила купівлі-продажу електроенергії на сегментах оптового ринку. Так, було змінено формулу розрахунку граничних цін на цих сегментах, так званих prices cap.

Правила передбачають дев’ятимісячний перехідний період, протягом якого енерговиробники в своїх заявках з продажу електроенергії вказують ціну, не вищу максимального значення за середні показники за останні три місяці до введення нових сегментів.

Загалом же, відповідно до змін, очікується, що вартість електроенергії для атомних електростанцій та гідроелектростанцій буде встановлюватися ринком, а вугільна генерація не буде обґрунтовувати НКРЕ ціни на вугілля, як це було раніше.

За оцінками урядовців ціни на електроенергію для промисловості зростуть на 5 — 6%. Для населення ж змінюється процедура, яка забезпечує нижчу вартість електроенергії. Якщо раніше використовувався механізм “дотаційних сертифікатів” — різниця, яку доплачувала промисловість за низькі тарифи для населення. Кожного місяця НКРЕ розраховувала суму цих дотацій на місяць уперед. Відтепер підхід змінюється.

Подібна організаційна модель національних конкурентних енергоринків є загальноприйнятою в країнах ЄС.

Для виконання вимог Закону, забезпечення правових, економічних, та організаційних засад функціонування ринку електричної енергії, регулювання відносин, пов’язаних із виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, та постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам, на Вуглегірській ТЕС було видано наказ, яким регламентувалося створення робочої групи з підготовки до роботи в умовах нового конкурентного ринку електроенергії України. Групу, яка здійснювала  тривалі підготовчі роботи зі створення відділу по запровадженню нової моделі енергоринку і її функціонування на початковій стадії, очолила заступник директора ВТЕС А.М.Котлярова.

На виконання рішення Дирекції ПАТ «Центренерго» наказом по Вуглегірській ТЕС було створено Відділ по роботі на ринках електричної енергії (ВРРЕ) ВТЕС. Сьогодні  в штаті підрозділу – 13 працівників, з яких десятеро людей – змінний персонал, двоє - аналітики. Очолює відділ інженер Лілія Долгова.

Як розповіла керівник новоствореного відділу, підготовка до роботи в нових умовах енергоринку дуже складна та кропітка, адже реформа ринку електричної енергії – це абсолютно новий курс, нова модель та низка законодавчих документів, які необхідно вивчити та опрацювати. «Відділ працює над тим, щоб на практиці реалізувати нову модель енергоринку. Поки що ми переживаємо перехідний період, виконуючи частину необхідних завдань. Наша сфера діяльності – три ринка з п’яти: внутрішньодобовий, балансуючий та ринок допоміжних послуг. Торги здійснюються на електронних платформах за спеціальними правилами. Робота колективу є напруженою, адже багато нової інформації, нових вхідних даних. Але працюємо єдиною командою, тому є сподівання, що всі труднощі перехідного періоду подолаємо».

Підпис під фото: фахівці структурних підрозділів ПАТ «Цетренерго», що працюють у Відділах по роботі на ринках електричної енергії на електростанціях Компанії.