• Home
  • Новини
  • Понад 400 мільйонів гривень до Дня шахтаря: "Центренерго" отримало ресурс для розрахунку з державними шахтами
Понад 400 мільйонів гривень до Дня шахтаря: "Центренерго" отримало ресурс для розрахунку з державними шахтами

ПАТ "Центренерго" продовжує надавати підтримку державним вуглевидобувним підприємствам. Попри складну фінансову ситуацію, яка склалася у державній енергогенеруючій компанії через недосконалість вітчизняного енергетичного ринку та заборгованість 1,4 мільярда гривень з боку ДП "Енергоринок", "Центренерго" знаходить тактичні рішення для розрахунків із шахтарями державних добувних підприємств.

Як єдиний покупець вугілля державних шахт, компанія усвідомлює необхідність підтримки вугільної галузі.

Попри численні звернення до НКРЕКП з пропозиціями удосконалення правил ринку, а також складні переговори за участю Міненерго з провідними державними банками щодо відкриття цільової кредитної лінії для розрахунків за українське вугілля, результат виявися негативним. А ситуація погіршується з кожним днем - борги із заробітної платні перед шахтарями зростають.

Відтак, дирекція ПАТ "Центренерго" ухвалила рішення про продаж із аукціону електроенергії на період до кінця року.

Сподіваємося, кошти, які будуть сплачені державним вуглевидобувним підприємствам, допоможуть збільшити видобуток, і як наслідок - зменшити собівартість продукції та зробити умови праці шахтарів безпечнішими.

Водночас, ПАТ "Центренерго" вважає вказане рішення заходом, що лише тимчасово поліпшить ситуацію. Тому з метою скорочення збитків, максимального наближення собівартості мегавата електроенергії до його ринкової вартості, державна енергогенеруюча компанія підготувала звернення до прем'єр-міністра України та до Міненерго про перегляд відпускної ціни вугілля до ринкового рівня. Адже без такого кроку збитковість генерації електроенергії на державному підприємстві неминуче призведе до ланцюжкової реакції щодо державних шахт. Допустити таке неможливо, тому у ПАТ «Центренерго» очікують на єдине можливе зважене державне рішення.