До ПАТ «Центренерго» немає жодних нарікань

З цього почала свою доповідь одна з найдавніших та найдосвідченіших управлінців ПрАТ «ШАХТА» «НАДІЯ».

Першого липня на Трипільській ТЕС відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

 До участі були запрошені Т.в.о. Міністра енергетики України О.Буславець, члени НКРЕКП та інші експерти.

Засідання розпочалося із доповіді В.о. Генерального директора ПАТ «Центренерго» О.Корчинського, який 1-го червня 2020 року приступив до виконання своїх обов’язків, очоливши  майже 7000 трудовий колектив працівників-енергетиків, які щоденно забезпечують надійне енергопостачання споживачам та стабільну роботу енергосистеми України.

Доповідаючи про поточний стан діяльності компанії, В.о.генерального директора Олександр Корчинський окремо зупинився на стані розрахунків за поставлене вугілля та зазначив, що рівень оплати за поставлене вугілля у червні сягнув більш ніж 86%. Графіком липня передбачено 120 млн. грн. на виплату боргів шахтарям, та 1-го липня компанія вже сплатила 49 млн. грн.

Також Олександр Корчинський детально зупинився на собівартості електричної енергії. Сьогодні ціна на вугілля складає з калорійністю 5200 ккал/кг 1950 грн/т. без ПДВ, що не покривається ціною реалізації електроенергії. У зв’язку з цим ПАТ «Центренерго» використовує комбінований процес виробництва, поєднуючи вугілля та газ, з метою мінімізації збитків підприємства та накопичення обігових коштів для розрахунку.

Керівник підприємства вкотре наголосив, погашення заборгованості за вугілля - це одно з пріоритетних завдань Товариства, незважаючи на складний фінансово-економічний стан та прострочену заборгованість від  ДП «Енергоринок», яка складає  понад 1,4 млрд. грн. Для врегулювання цієї ситуації очільник компанії запропонував передбачити механізми взаємозаліку простроченої дебіторської заборгованості ДП «Енергоринок» та кредиторської заборгованості перед ДП «Держвуглепостач».

Також враховуючи, що ПАТ «Центренерго» є стратегічним підприємством, що знаходиться у процесі  приватизації, для забезпечення життєдіяльності Товариства та надійної роботи ОЕС України, було запропоновано включити ПАТ «Центренерго» до Постанови КМУ від 05.06.2019р. №483 «Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов'язків учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії» (ПСО) в частині продажу електричної енергії ДП «Гарантований покупець» за собівартістю з урахуванням поточної вартості вугілля державного видобутку - 1950 грн / т.

Аналізуючи ситуацію, що склалася на ринках електричної енергії, керівник Товариства зазначив, наступні проблеми:

  • профіцитний режим ОЕС України;
  • значну волатильність цін на ринку «на добу наперед», що наразі є єдиним індикатором ціни електричної енергії, та мала ємність ринку (близько 17% від виробництва ОЕС України), що в результаті призводить до викривлення цінових показників;
  • невідкриті ринкові відносини, що можуть призводити до маніпуляції з продажем обсягів електричної енергії деякими учасниками;
  • закритість інформації щодо обсягів та вартості продажу/придбання електричної енергії на ринку двосторонніх договорів приватними виробниками;
  • нерівна можливість доступу потенційних покупців до обсягів електричної енергії приватних виробників;
  • відсутність розуміння реальної ціни електричної енергії (з урахуванням знижок та додаткових опцій, що надаються в рамках двосторонніх договорів приватними компаніями) у учасників ринку.

Рішенням вищезазначених питань О.Корчинський бачить закріплення на законодавчому рівні однакових прозорих умов як для державних, та і для приватних компаній – виробників електричної енергії  у зв’язку з чим звернувся до Комітету з проханням розглянути та внести зміни в Закону України «Про ринок електричної енергії» в частині здійснення продажу електричної енергії, як державними так і приватними генераціями на рівних умовах, а саме через електронні аукціони.

Наприкінці своєї доповіді В.о.генерального директора підкреслив, що ПАТ «Центренерго» займає державницьку позицію та попри складну ситуацію на енергетичних ринках намагається виконувати взяті на себе зобов’язання щодо розрахунків з вітчизняними вугільними виробниками.

Народні депутати та представники державних шахт мали змогу поставити питання керівнику компанії та отримати вичерпні відповіді на них.

Присутні на засіданні представники ПрАТ «Шахта» «НАДІЯ» запевнили, що до ПАТ «Центренерго» не мають жодних претензій, заключенні угоди цілком задовольняють, та підкреслили необхідність продовження взаємовигідної співпраці.